Kvinna står vid en hylla och tittar in i kameran.
1 av 2
Anna Lycknets, är NO-lärare i Ängelholm och hon tycker inte om att skattepengar placeras i oljebolag. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Ängelholms kommunalråd sitter vid sitt skrivbord.
2 av 2
Lars Nyander, socialdemokratisk kommunalråd i Ängelholm. Foto: Saffi Yucel (Jusell)

Trots miljömål investerar Ängelholm i oljebolag

2:28 min

Flera kommuner investerar via fondbolag pengar i oljebolag trots att de kommunerna har miljömål som säger att dom ska minska sin klimatpåverkan. En granskning som Sveriges Radio gjort visar att Lukoil, Gazprom och Exxon är några av de fossilbolag som Skånska kommuner investerar pengar i.


Ängelholms kommun har till exempel placerat i Exxon, världens största oljebolag, genom sin fondportfölj.

Anna Lycknets, är NO-lärare i Ängelholms kommun, hon kallar placeringarna för dubbelmoral från kommunens sida.

– För mig känns det som dubbelmoral att man tycker att man ska värna om miljön, och sedan gör man precis tvärtom när man satsar pengar på något som motverkar miljön, säger Anna Lycknets.

Vi har granskat de 8 största kommunerna i Skåne sett till folkmängd, och tittat närmare på de kommuner som gör egna kapitalplaceringar, och flera kommuner gör just det, alltså förutom det som samtliga kommuner årligen betalar in till KPA. Och en av de kommuner som gör egna kapitalplaceringar är alltså Ängelholm.

Och en granskning av Ängelholms egen pensionsförvaltning visar att skattepengar placeras i fonder som investerar i oljebolag. Det handlar bland andra om fosilbolag som Lukoil, Exxon och Gazprom. Och det rimmar illa med den miljöplan som kommunen har där det tydligt framkommer att man ska värna om miljön.

Men kommunalrådet Lars Nyander (s) säger att han inte känt till detta innan, och att han måste få tid att sätta sig in i det.

–Detta känns konstigt när vi samtidigt värnar om miljön och tittar solidariskt mot andra ställen i världen. Men jag har ju bara suttit på den här posten i knappt ett år, så jag får helt enkelt säga att jag behöver en chans att få sätta mig in i vad som händer, och återkomma, säger han.

Anna Lycknets, NO-lärare i Ängelholm tror inte att de som placerar har koll på att de placerar pengar i just oljebolag. Och för Anna är miljöfrågan väldigt viktig, hon har som hon säger trott att kommunen lever upp till den miljöplan de själva tagit fram.

– Det är politikernas uppgift att ta reda på vad väljarna tycker och anser, men också att informera medborgarna om hur allting placeras och hur de tänker i sina val. Så att vi får en chans att kunna påverka på ett annat sätt än det vi har idag, säger hon.


Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista