"Jag kände inte igen mig själv de dagarna"

1:07 min

Om man har PMS, premenstruellt syndrom, är det vanligt att man får humörförändringar innan mens. För vissa kan problemen bli stora och allvarliga.

Många har stora problem med PMS eller PMDS, den värre formen. Det är en förkortning för Premenstruellt Dysforiskt Syndrom som yttrar sig bland annat med humörsvängningar, kan ge kraftig ångest och depressioner:

För en del påverkar det här livet så mycket att det är svårt att fungera.

Matilda Persson i Hässleholm är en av dem:

– Det var inte ovanligt att jag hade en explosion som min man sedan fick ta hand om, och jag gick och låste in mig i ett rum och bara grät. Jag har både ilskan och det dysforiska, säger hon.

Stora utbrott och sedan svart förtvivlan, så beskriver Matilda hur det kunde vara, då - innan hon sökte hjälp och började medicinera.

– Många dagar gick bara att klara av med mycket stor självbehärskning. Åtta dagar varje månad var katastrof.

– Jag var inte jag, det var som att någon annan levde i min kropp. Jag kände inte igen mig, berättar hon.

– Jag fick en låg dos av antidepressiva, och efter de första månaderna – så bara funkar det.

Problemen kan se olika ut; irritation, nedstämdhet, ångest, depressioner. Man räknar med att var tredje kvinna har måttliga problem - men runt 5 procent så pass kraftiga att de klassas som PMDS och då påtagligt påverkar social funktion och arbetsliv. En del mår fruktansvärt dåligt.

Alla blir inte hjälpta, som Matilda - eller känner sig sedda av vården något som vi här på P4 Kristianstad kommer att uppmärksamma. Men Matilda ger rådet - fråga efter nån som kan frågan, sök hjälp och prata om det:

– Det är inte normalt att bli så ledsen, så arg - att överreagera så några dagar i månaden.

– Lid inte i tysthet, prata om det – berätta: jag lider av det här och kan tyvärr inte kontrollera det.