Eftermiddag med Conny Emmelin

Hårt jobb och ont slit bakom Youtubesuccé

11 min

Pulka nerför hustaket, paintballskjutning från sju meter och fem galet starka chilis på en minut. När det gäller galna stunts på Youtube har Jonathan från Bjärnum testat det mesta. 

- Jag tycker om höjder så det roligaste jag gjort är nog att åka nerför hustaket, säger Jonathan Borg-Rosén, 19 år från Bjärnum. 

Idag har han gått ut gymnasiet och jobbar heltid med sin youtubekanal Dumbasshunnah, han tjänar sina pengar via annonser på sajten. Kanalen har 115 000 prenumeranter och har totalt över 11 miljoner visningar.

- Jag försöker gå upp i vettig tid och kommer på en idé, redigerar och testar nya grejer. Det har blivit mer eller mindre ett heltidsjobb, säger han. 

Allt började med att Jonathan fick sin första mobil med kamera.

- Jag la den på en stol och testade att hoppa från studsmatta och sedan testade jag taket och tog det till allt högre nivåer, säger han. 

Nyfikenheten och en vilja att testa gränserna driver honom. 

- Man vill veta vad som händer om jag gör detta, hur ont gör det, kan jag ta det och vad tycker tittarna. Jag vill ju hela tiden förvåna tittarna, säger han.

En del saker som han testar är direkt farliga och han har skadat sig. Fått brännskador och korsbandet har hoppat av. 

- Jag brann i 18 sekunder och då fick jag brännskador. Vi glömde säkerheten och det får inte hända, säger han. 

Han känner ett ansvar mot yngre tittare.

- Jag har en varningstext i början och jag rekommenderar verkligen inte att barn gör det. Kolla underhållningen jag ger er, så slipper ni göra det, säger han.