Icke-godkända läkemedel mot PMS säljs på nätet

1:19 min

Många som har problem med PMS/PMDS tycker inte att de får hjälp av vården. De söker då andra vägar, exempelvis olika preparat som man ofta köper via internet.

Ett preparat som många provar innehåller ett ämne som heter 5 HTP - men det får inte säljas i Sverige - för det är ett läkemedel, men det är inte godkänt.

– 5 HTP används i läkemedel utomlands och vår uppfattning är att produkter som innehåller den här substansen måste vara godkända som läkemedel för att få säljas, säger Elin Maria Gustafsson, utredare och apotekare på Läkemedelsverket.

Det säljs ofta som kosttillskott, och "naturligt"  eller "för bättre humör" är något av det som står att läsa på burkarna som man kan beställa via internet, från butiker utomlands.

Det burkarna innehåller är 5 HTP - eller 5 hydroxytryptofan eller oxitripian som det heter. Det är en aminosyra  som har en medicinsk användning vid depression i flera länder - men inte i Sverige.

Ämnet är ofta extraherat från en växt. Kommersiellt tillgängligt 5-HTP är vanligen extraherat från växten Griffonia simplicifolia.

Om att ordet naturligt används flitigt som försäljningsargument, säger Elin Maria Gustafsson på Läkemedelsverket:

– Det finns inget sådant som heter att naturligt inte kan vara farligt. Många läkemedel kommer från början från naturen. Naturliga växter kan innehålla mycket potenta substanser som påverkar kroppen på olika sätt.

Precis som godkända antidepressiva läkemedel påverkar ämnet serotoninnivån i hjärnan, men då det inte godkänt är det inte heller kontrollerat.

– De här produkterna är inte kontrollerade av någon myndighet och man kan inte själv som konsument titta på en tablett och se att den verkligen innehåller det som den utger sig för att vara. Den kan innehålla något helt annat i värsta fall, säger Elin Maria Gustafsson på Läkemedelsverket.