Eftermiddag med Anna

Han gör humorshow om sin son

4:24 min

Eric Löwenthal åker land och rike runt med sin ståuppshow Fadern. I humorföreställningen utgår Eric från sin egen livssituation som pappa till en pojke med funktionsnedsättning. I kväll kommer han till Hässleholm.

Med sin föreställning Fadern - I Faderns, sonens och Försäkringskassans namn, vill Eric Löwenthal skapa förståelse med humor. Eric är pappa till Alexander, som är 23 år gammal. Alexander är gravt utvecklingsstörd och har en hel del fysiska funktionsnedsättningar. 

Eric Löwenthals föreställning handlar om hans och sonens liv. Hur det är att vara förälder till ett barn som aldrig växer upp. Om hur man som förälder möts av okunskap och fördomar, men även om kampen mot Försäkringskassans stelbenthet och kommunala nedskärningar.

– Det är en utmaning som komiker, att ge sig på ett ämne som är svårt. Men sedan har jag något att berätta. Jag är inte unik i min familjesituation men jag har det här humorverktyget i min ryggsäck, säger Eric Löwentahl.

– Det är inte på något vis synd om min son eller synd om mig. Min son kan ha ett jättebra liv om han får det han behöver. För det mesta är han som vi andra.  

Alexander kan inte prata för sig själv, så därför gör Eric det åt honom. Han gör det för att lyfta fram att funktionsnedsatta inte är offer i sig själva utan kan bli det beroende på hur resten av samhället bemöter dem.

Regler behövs men det blir till slut väldigt fyrkantigt. Som att vi varje år måste skaffa fram nya läkarintyg på att han fortfarande är utvecklingsstörd. Det blir såklart humor i det till slut för det är inget som kommer ändra på sig. Och jag gör det naturligtvis lite absurt med flit.

Stand-up showen börjar kl 20.00 tisdag kväll.