"Har trott att det var min person det var fel på"

Många kvinnor mår väldigt dåligt innan sin menstruation på grund av PMS eller PMDS, något som vi fokuserar lite extra på nu i veckan. Det är många som hört av sig till vårt publiknätverk med sina egna berättelser.

Vilka är dina erfarenheter? Maila till oss på publiken@sverigesradio.se

För en del kvinnor påverkar PMS och PMDS livet så mycket att det är svårt att fungera. Problemen yttrar sig bland annat med humörsvängningar, kan ge kraftig ångest och depressioner.

Det är många personer som hört av sig till oss med sina egna berättelser. Här har vi samlat några av dem.

"Har varit väldigt självdestruktiv i ungdomen"

Jag har alltid känt att mitt psykiska mående gått upp och ned i samband med menscykeln. Har dock trott att det var min person det var fel på. Fick första mensen elva år gammal och då hade jag det jobbigt med det mentala måendet, men har alltid fått höra ”det är du som är så känslig”. Har varit väldigt självdestruktiv i ungdomen i perioder, antagligen på grund av PMDS. Men jag blev riktigt sjuk i februari i år när jag tog ut min hormonspiral, ovetandes om att jag hade PMDS, jag visste inte att det fanns.

"Helt utan bekymmer blir jag nog aldrig"

Jag har haft PMDS sedan jag var nio år utan att förstå varför jag ibland bara dras ner i ett stort svart hål av ensamhet, behov av uppbrott och ångest. För några år sedan blev det ohållbart då jag förstod att jag varje månad ville skilja mig, byta jobb och flytta till en egen lägenhet.

Jag var seriöst på visningar av lägenheter och satt timtal på platsbanken punktligt en vecka innan mens och dagen innan mens var som en enda röra av känslor och ömklighet. De senaste åren har jag förstått vad det beror på och nu äter jag vitaminer, kosttillskott och i vissa dagar får progesteronsalvan hålla mig uppe. 

Jag mår bättre nu än tidigare, men helt utan bekymmer blir jag nog aldrig. Idag satt jag och lipade i två timmar efter en lite svår dag på jobb. Man är helt utan skydd, som en sköldpadda utan skal.

"Har kunnat lindra besvären betydligt"

Jag hörde på radion att ni skulle ta upp om PMDS och jag tycker det är fantastiskt bra att ni väljer att lyfta ämnet. Jag lider själv av PMDS som har påverkat mig och mitt liv i stor grad.  Men med min envishet och lösningsfokus har jag under flera år sökt information och utvärderat efter hand. Jag har därför kunnat lindra besvären betydligt under de sista åren.

Vill du också dela din berättelse om PMS eller PMDS? Eller har du en anhörig som är drabbad? Maila till oss på publiken@sverigesradio.se