Undersköterska sitter i en soffa och tittar in i kameran.
1 av 2
Camilla Ragnarsson, undersköterska i Kristianstad och anställd av Region Skåne. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Kommunalråd står vid en vägg och tittar in i kameran.
2 av 2
Heléne Fritzon, ledamot i SKL:s styrelse och ordförande i SKL:s förhandlingsdeligation vill inte svara på frågor om KPAs oljeplaceringar. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Miljarder betalas in till KPA trots miljömål

"De flesta begriper sig inte på det"
3:16 min

Region Skåne och samtliga kommuner i länet investerar via de anställdas tjänstepension pengar i fosilbolag som BP och Shell, Detta trots att man samtidigt har miljöpolicys som säger att man ska minska sin klimatpåverkan.

 

Det handlar om KPA som är ett bolag som förvaltar mycket av de tjänstepensionspengar som kommuner och landsting betalar in för sina anställda.

Camilla Ragnarsson är undersköterska i Kristianstad och anställd av Region Skåne. Hon tror att betydligt fler hade gjort aktiva val om de känt till oljeplaceringarna.

– Hade folk vetat så hade nog de flesta valt något annat. Men de flest är nog som jag, de begriper sig inte på det, säger hon.

Många begriper sig inte på det, eller gör av andra skäl inte något aktivt pensionsval för sin tjänstepension, Det är med andra ord många som inte själva gör ett val och därmed hamnar i KPA:s traditionella försäkring där ett antal oljebolag finns med. KPA ägs till 40 % av SKL, Det är med andra ord politiker som styr bolaget. Vi ville därför höra en politiker från vårt område som sitter med i SKL:s styrelse att svar på några frågor som har med det här att göra. Heléne Fritzon (s) är kommunalråd i Kristianstad, och hon är också ledamot i SKL:s styrelse och ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation. Och så här svarade hon när vi frågade hur viktig hon anser att miljöfrågan är.

– Miljöfrågan är helt avgörande. Om vi inte bygger en långsiktlig och hållbar framtid för våra barn och barnbarn, då är inget annat politikområde något värt.

Men hur kommer det sig då att KPA investerar i oljebolag?

– Det ska du fråga KPA, säger Heléne Fritzon.

Men hur ser du på det?

– Jag har inga kommentarer till det utan den frågan får du ställa till bolaget, säger hon.

Du har väl en åsikt utifrån att du är en folkvald politiker?

– Jag kommenterar de frågor som jag har ansvar för.

Camilla Ragnarsson som är anställd av Region Skåne blir upprörd när hon får höra att hennes pengar investeras i oljebolag.

– Det låter för jäkligt. Dubbelmoral finns nog överallt, i synnerhet i de högre kretsarna. Men det är bra att detta tas upp så att de får tänka till lite, säger hon.

Dubbelmoral är kanske de ord som de flesta använt när vi pratat med lärare och sköterskor med anledning av att KPA placerar pengar i fosilbolag. Det som kanske är mest förvånande är att så få verkar ha koll på att det är så här det ser ut, trots att det är deras pengar och framtid det handlar om.

– Jag tycker det är rätt så bökigt med alla sparanden hit och dit, säger Camilla Ragnarsson.

Vad tänker du när jag säger KPA?

– Jag tänker en del av pensionen helt enkelt. Jag kan inte så mycket mer om det, säger hon.

Och Camilla Ragnarsson är inte ensam om det, för det är många som inte gör ett val och som därmed hamnar i KPA:s traditionella försäkring där flera oljebolag finns med, och kanske är det så att många heller inte känner till att de faktiskt kan göra ett val.

Eftersom KPA ägs till 40 % av SKL borde våra kommun-och regionspolitiker kunna sätta krav på hur pengarna placeras. Så här säger Lars Nyander (s) kommunalråd i Ängelholm.

– Eftersom det handlar om stora kapital så kan vi också påverka mycket. Det är konsumentmakt skulle jag vilja säga. Den som sitter och betalar in det här kan ju också styra pengarna, så visst kan vi påverka, säger han.

 


FOTNOT: Vad de fyra största kommunerna i P4 Kristianstads område betalat in till KPA de senaste 5 åren.

Kristianstad: 460,4 miljoner

Ängelholm: 200,3 miljoner

Hässleholm: 269,4 miljoner

Simrishamn: 95,7 miljoner


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".