Bristande simkunnighet leder till fler ingripanden

1:19 min

Igår räddades två ensamkommande flyktingbarn från att drunkna och badvakterna på Tivolibadet i Kristianstad tvingas ingripa allt oftare.

Det blir allt vanligare att simhallsbesökare inte kan simma. Åsa Jansson på Tivolibadet säger att badvakterna nuförtiden gör större eller mindre ingripanden varje vecka.

– Vi har många boenden för ensamkommande och de älskar att bada. Men de har en annan syn på simning och säkerhet. Så det blir vanligare och vanligare. 

Snabb insats

Det var en grupp på cirka 15 personer från ett boende för ensamkommande som besökte Tivolibadet tillsammans med personal igår kväll. Eftersom badvakterna var på sin vakt kunde de ingripa snabbt och få upp de två ungdomarna ur vattnet.

Badvakternas jobb är att se till att alla är säkra i simhallen men de kan inte kräva att besökarna ska kunna simma.

 – Är du under 18 år så är det ett föräldraansvar och då är det ju boendet som är ansvariga för barnen.

Känner till problemen

Inom fyra veckor är det tänkt att ensamkommande flyktingbarn ska få en skolplats och då är det skolans uppgift att se till att de kan simma. Men innan dess är det boendena och kommunen som är ansvariga. Pål Sander på Arbete- och välfärdsförvaltningen säger att de är medvetna om problemen och nu kommer att dra igång en simskola för nyanlända.