Linnea Thuresson ställer ut sina cosplaydräkter
Linnea Thuressons historiska dräkter kommer från animeserien "Hetalia". Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Eftermiddag med Conny

En lek med dräkter

5:50 min

Unga människor i fantasifulla dräkter har blivit en vanligare syn på mässor med inriktning på exempelvis serier, fantasy eller japansk kultur. Det kallas för cosplay och på torsdag var det dräktutställning i Kristianstad. 

Linnea Thuresson har sysslat med cosplay, eller costume play, en japansk form av utklädnad där målet är att likna en viss karaktär så mycket som möjligt, i fem års tid. Karaktärerna kommer ofta från animeserier men kan också komma från annan populärkultur som till exempel fantasy. Cosplay har på senare år snabbt växt utanför Japan och numera arrangeras olika mässor för likasinnade runtom i världen.

På kulturhuset Barbacka i Kristianstad ställde på torsdagen Linnea Thuresson ut några av sina egensydda cosplaydräkter. Hon har också deltagit i cosplay-lajv.

– Det blev ett intresse på gymnasiet när jag träffade andra intresserade här i Kristianstad. Teater är, i alla fall för mig, en del av cosplay. Det är väldigt personligt vad man vill göra inom cosplay och man kan verkligen välja väldigt snävt vad man vill gå in i. 

För henne handlar det mycket om att få vara någon annan än sig själv.

Jag tycker det är väldigt lockande att få gå in i en annan karaktär och interagera med andra som är karaktärer, utan att behöva känna dem. Man hittar en väldigt stor gemenskap inuti det.

Det är en rätt dyr hobby om man lägger ner mycket pengar på sina dräkter men, berättar Linnea, det går att skapa även med begagnade kläder som görs om till annat. Själv använder hon ofta möbeltyger till sina dräkter eftersom de tygerna är mer tåliga.

På Barbackas skaparverkstad, Kabinettet - Laboratorium, kan den som är 13 år och uppåt bland annat prova på att göra en egen dräkt. Där finns både material och tips att få. De träffas varje torsdag kväll och har olika teman med fokus på att skapa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista