Stora journalistpriset till Kristoffer Örstadius

Journalisten Kristoffer Örstadius från Kristianstad får Stora journalistpriset som årets förnyare för sin grävjournalistik på Dagens Nyheter, DN. I flera uppmärksammade avslöjanden har han använt sig av avancerade databaser som han själv byggt.

Kristoffer Örstadius får priset som årets förnyare för arbetet med artikelserien Det sårbara digitala samhället. Tillsammans med sina kollegor avslöjar han hur myndigheter har allvarliga brister i sin säkerhet. För den enskilde kan det innebära att känsligt material sprids till utomstående. En av de granskade myndigheterna är Region Skåne. 

Juryns motivering lyder: "För att han på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt använder programmering och hacking till att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle".

Kristoffer Örstadius är uppväxt i Kristianstad. Han har tidigare arbetat på bland annat Kristianstadsbladet och praktiserade under sin journalistutbildning på P4 Kristianstad.

Stora Journalistpriset instiftades 1966 och delas ut av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.
Priset delas ut i fyra kategorier och pristagarna avslöjades på torsdagskvällen.