Journalisten och krönikören Lukas Ernryd
Journalisten och krönikören Lukas Ernryd. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Fredag i P4 Kristianstad med Conny

Populär krönikör ger ut sina texter i bokform

Lukas: Mina vänner går ju inte fredade, de kan när som helst hamna i en text
11 min

Det är många som läser Lukas berörande krönikor på lördagsmorgonen. Nu släpper Kristianstadsbladets populäre krönikör Lukas Ernryd några av sina utvalda texter i bokform.

Journalisten och krönikören Lukas Ernryd gästade Fredag i P4 Kristianstad med Conny för att prata om sin bok och sina populära krönikor.

Lukas berättade att det hände något när han började lita på de bilder som bubblade upp inom honom. Han känner att han målar av bilden som han sedan försöker ge så mycket rättvisa som möjligt, så att bilden når fram till läsaren.

En återkommande person i krönikorna är Lukas pappa, som han själv beskriver som:

– En lätt galen dansk man, som lever upp till många av de fördomar som vi kan ha om vårt grannland.

När Lukas själv frågade sin pappa vad han tycker om att han skriver så mycket om honom, svarade han:

– De e helt okey knekt, bara du inte bränner alla historierna på en gång.

Idéerna till sina krönikor hämtar Lukas från sin omgivning. Han försöker vara uppmärksam på det som händer runt omkring och konstaterar med ett leende:

– Mina vänner går ju inte fredade, de kan när som helst hamna i en text!

När Lukas satte sig ned för att gå igenom alla sina texter, så var hans mål att det ska finnas en viss rytm och känsla i boken. Han var lite frestad att ta bort de texter han inte tycker håller måttet längre, men bestämde sig för att så här i efterhand så får han stå för det han skrev en gång.

Boken heter Lukas Ernryd: Utvalda krönikor 2013-2015 och den släpps den 27 november. Boken går inte att köpa utan man kan bara få den genom att donera till barncancerfonden i Ture Thells minne. Instruktioner för hur man får tag på boken kommer att finnas i Kristianstadsbladet och deras syster tidningar Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda.

Du kan lyssna på Lukas i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".