Carina Wällstedt Johansson
1 av 2
Carina Wällstedt Johansson. Foto: Lill Eriksson/SR
Tusentals lyktor tänds i Helsingborg.
2 av 2
Tusentals lyktor tänds i Helsingborg. Foto: Lill Eriksson/SR

Tusentals ljus tänds för barnen

1:27 min

Idag är det internationella barndagen och tusentals lyktor tillverkade av förskolebarnen i Helsingborg tänds på Henry Dunkers plats klockan 18.

Cirka 2 500 ljuslyktor tänds för att fira barnkonventionens födelsedag. FN:s konvention om barnets rättigheter, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn.

- Barnen behöver synliggöras i det offentliga rummet, säger Carina Wällstedt Johansson, pedagogista på Pedagogiskt center för Helsingborgs stads skolor.

65 privata och kommunala förskolor runt om i Helsingborg har tillverkat lyktorna.

Manifestationen i Helsingborg inleds med att stadens utbildningsdirektör IngMarie Rundwall talar, sedan ska en 11-årig flicka sjunga. Övriga röster från Helsingborgsbarnen kan man höra via så kallade QR-koder i mobilen.

Det var den 20 november 1989 som FN:s konvention om barnets rättigheter antogs. Många länder firar därför den 20 november som en speciell barndag och UNICEF har instiftat Internationella barndagen, "Universal Children’s Day" denna dag. Runt om i Sverige samlas barnrättsorganisationer för att arrangera aktiviteter för barn och unga. Man arbetar också med att barnkonventionen ska göras till svensk lag, så att barns rättigheter tas på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista