Lättare få behandling med metadon

1:56 min

Det blir allt lättare för personer med tungt missbruk att få rehabilitering med hjälp av metadon eller liknande läkemedel i Skåne. Sedan april förra året då fritt vårdval infördes så har tio mottagningar öppnat i regionen.

Behandlingen sker på så kallade LARO-mottagningar och idag öppnar en ny i Kristianstad. Mikael går själv i behandling på den mottagning som redan finns i Kristianstad. Han märker en stor skillnad på sitt eget liv, i jämförelse med innan.

– Kriminalitet och in och ut ur fängelset, det var ett riktigt pissliv. Det har ändrat allting. jag kan sova bättre och fokusera på annat, som att söka jobb.

Den nya mottagningen ligger ett stenkast från centralstationen i Kristianstad. Polisen i Kristianstad har tidigare oroat sig för att den illegala droghandeln ökar i takt med att fler söker sig till behandlingarna. Samtidigt har Socialstyrelsen slagit fast att det mesta som beslagtas i Sverige är importerat och att läckaget är begränsat. Camilla Wallin är verksamhetschef på den nya privata mottagningen som drivs av Laro psykiatri.

– Det är ingen som går in i en LARO-behandling med allt det kontrollsystem som det är uppbyggt kring för att sälja. Att komma hit dagligen, lördag, söndag och röda dagar och lämna urinprov övervakat, det gör man inte om man inte verkligen vill.  

Kommunen som har ett socialt ansvar för brukarna, ser positivt på mottagningen, men har inte tilldelats några extra resurser för de som behöver stöd efter påbörjad behandling,

– Det är bostad, ekonomi, det är på väldigt många områden som man fortfarande kan behöva ett stöd, kanske i första hand när man kommit in på LARO-behandling där man är beredd att ta itu med många andra saker som man försummat under en lång följd av år. Det klart att det finns en oro för att inte kunna hjälpa till på ett professionellt sätt, säger Peter Sonnsjö, socialchef på kommunen.

24-årige Jens går på behandling och han upplever en mycket stor skillnad.

- Man är inte lika pundig och skitig längre, säger han.

Lyssna gärna nedan på hela nyhetsinslaget med Mikael och kommunens socialchef.