Förmiddag med Malin

Susanne svarar på dina kattfrågor

1:51 min

Dags igen för kattfrågor med vår kattbeteendevetare Susanne Hellman Holmström. Fryser katten? Kan den skära sig på snön? Susanne har svaren!

Idag var vår kattbeteendevetare på plats och svarade på kattrelaterade frågor.

Anders ringde in och undrade över beteendet hos sin katt. Anders hade två katter, en yngre och en äldre, som varit tillsammans under 7 år. Den äldre har gått bort och nu går den yngre katten runt och tittar efter den. Hur länge vara det, var hans frågan till vår kattbeteendevetare Susanne Hellman Holmström.

– En del katter kan bli lite extra jamiga. De går runt och jamar och hojtar och kan bli lite mer stingsliga, säger Susanne.

Det kan ta 6 - 8 veckor för katten att landa. Susannes råd till Anders är att han ska pyssla om den här katten lite mer. Kamma och borsta oftare, gosa och leka lite mer med den, så att den får lite annat att tänka på.

När det gäller snö och kallare väder, så är Susannes tips att man kan bygga små lådor av frigolit, som katterna kan gå in och värma sig i. Så länge man inte lägger ut mat i dem, är det ingen fara för kattinvasion, enligt Susanne.