Therese Sjögran. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
1 av 2
Therese Sjögran. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Therese Sjögran. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
2 av 2
Therese Sjögran. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio

Rött kort för Therese Sjögran

3:52 min

Rött kort heter den nya boken som lånat Therese Sjögrans person, verklighet och framgångar. Det är den tredje boken i en ungdomsserie av Anja Gatu.

Therese Sjögren, spelade på elitnivå i nästan 20 år, med över 200 landskamper bakom sig. Idag är hon sportchef i FC Rosengård. Och de vann ligan trots motgångar.

– Vi tappade tränaren och en del spelare. Men vi vann ligan och gick vidare till Champions League.

Det finns inte så många ungdomsböcker om tjejer i fotbollsvärlden. Först skrev Anja Gatu ungdomsböckerna om Charlotte Rohlin och Kosovare Asllani.

– Anja har ju följt oss i MFF, Ldb och Rosengård, så det var tur att det var hon som skrev böckerna, säger Therese Sjögran.

I böckerna finns det mycket av Therese Sjögrans person.

– Det är faktisk mycket som är jag, och storyn med rött kort, kommer från när jag spelade i Veberöd. Jag är inte en spelare som spelar tufft, utan förlitar mig på tekniken. Vi hade tränat på att glidtackla, och skulle göra det i en match och missade helt och fick rött kort. Men det är enda gången jag fått rött kort, säger Therese Sjögran.

För Therese Sjögran betyder böckerna att det finns en förebild för unga tjejer.

– Det viktiga är att man som liten tjej eller kille kan drömma om att bli fotbollsproffs, likaväl som att drömma om att bli polis. Och då kan de här böckerna hjälpa till. Man måste få ha drömmar, säger Therese Sjögran.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista