Två killar sitter vid ett litet bord och tittar in i kameran.
1 av 2
Alhagie Sidbeh och Neko Meletli från organisationen Ifall. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Ung tjej står framför en stor tavla.
2 av 2
Amelie Siltberg, vill göra det enklare för nyanlända att engagera sig i idrottsföreningar. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Integration med idrott

"Det är på det sättet de kommer att få jobb efter skolan"
3:23 min

Vägen in i ett samhälle kan gå via en lagtröja och kickande med fotbollen. Det ha organisationen Ifall tagit fasta på. I Örkelljunga ser man redan goda resultat och nu har turen kommit till Ängelholms nyanlända.


Organisationen Ifall arbetar med att bygga broar mellan boenden för nyanlända och idrottsföreningar. Ett arbete som gett goda resultat i Örkelljunga och nu hoppas Amelie Siltberg på samma framgång i Ängelholm.

– Jag hoppas ju att detta ska ge ungdomarna i Ängelholm en chans att lättare komma in i samhället, säger Amelie Siltberg.

Hon tycker det är viktigt för ungdomarna att träffa svenska kompisar och det gör att de lär sig språket snabbare.

- Det är på det sättet som de kommer att kunna få jobb efter skolan, säger hon.

Tanken är att ungdomarna som kommer till Sverige ska få de bästa förutsättningarna direkt för att de ska kunna bli självständiga medborgare. Men hon har sett att det finns ett glapp mellan föreningar och boenden för nyanlända. Hon hoppas att organisationen Ifall i Ängelholm nu ska fylla det glappet. Det finns nämligen redan goda resultat att dra lärdom från i Örkelljunga.

Necmettin Meletli är en av grundarna till Ifall och han menar att en organisation för integration genom idrott behövs.

 – Idrottsföreningar har tränare och etablerad kunskap men de har inte kunskap när det gäller att arbeta med nyanlända och det är där vi behövs, säger han.

Alhagie Sidibeh kom till Sverige från Gambia för ett och ett halvt år sedan som 17-åring. Via Ifall kom han som nyanländ i kontakt med fotbollsföreningen Eket i Örkelljunga och det har lett till möten med svenskar som han inte tror att han skulle ha fått utan fotbollen.

– Jag har fått några kompisar. Just nu har jag en kompis som jag både spelar tillsammans med och umgås med nästan varje dag, berättar han.

Alhagie älskar fotboll och trivs i Eket. Han förklarar engagerat att han genom fotbollen inte bara fått nya vänner utan också fått lära sig bättre svenska.

– I skolan kan man lära sig språket men där är man inte så länge. Om man umgås med svenskar så kan man lära sig mer. Det finns ord man inte lär sig i skolan, säger han.

Ifall står för integration för alla

Necmettin Meletli kom som 23-åring till Sverige från Turkiet och det var utifrån vad idrottsföreningarna betytt för honom själv som han insåg betydelsen av att också försöka aktivera andra.

– Jag fick vänner som jag kunde umgås med på kvällarna eller efter träningarna. Det är sådant man saknar när man kommer ensam, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".