Förskola
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Nu fortsätter rättegången mot barnskötaren

Advokat: Jag menar att han bör få strafflindring
1:18 min

I dag återupptas rättegången mot den 40-årige barnskötare som åtalats för grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn på förskolor i Kristianstad.

Redan för en månad sedan konstaterade tingsrätten att det hade presenterats övertygande bevisning mot 40-åringen.

Samtidigt menade man att det krävdes en rättspsykiatrisk undersökning av mannen för att kunna fatta ett beslut om påföljden.

Nu är den rättspsykiatriska undersökningen klar. Enligt den har 40-åringen inte begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Vid tiden för undersökningen har han inte heller haft någon allvarlig psykisk störning. Därför finns det inga medicinska förutsättningar för att lämna över honom till rättspsykiatrisk vård.

– Han är ju medveten om att han kommer få ett fängelsestraff. Det är den påföljden som gäller nu efter utredningen som har kommit precis, säger advokat Esbjörn Svensson.

Under fredagen återupptas alltså förhandlingen. Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra år och chefsåklagare Pär Andersson har yrkat på ett långt fängelsestraff.

40-åringen har erkänt och är ångerfull. Han har också varit mycket samarbetsvillig, något som advokat Esbjörn Svensson tycker att tingsrätten borde ta hänsyn till i sin bedömning.

– Det finns regler om strafflindring om man själv medverkar till utredningen av egen brottslighet och det har ju min klient gjort i det här fallet, säger han.

– Många åtalspunkter bygger ju enbart på hans egna uppgifter och det är därför jag menar att han bör få strafflindring.

Förhandlingen hålls i Kristianstads tingsrätt och 40-åringen kommer att medverka via videolänk.

40-åringen har jobbat som barnskötare på över 30 förskolor i Kristianstads kommun. Han är åtalad för grov våldtäkt mot barn, för flera fall av grova sexuella övergrepp mot barn och för grovt barnpornografibrott.

De flesta av brotten rubriceras som grova på grund av barnens låga ålder och den beroendeställning de haft till barnskötaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".