Elin Lundgren och Petter Pettersson får kulturpris

4:02 min

Elin Lundgren och Petter Pettersson får Region Skånes kulturpris 2015 för ett konstnärskap som vidgat gränserna för en konstform och gjort unika avtryck i Skåne och världen.

Region Skånes kulturnämnd har idag tilldelat konstnärerna Elin Lundgren och Petter Pettersson Region Skånes kulturpris 2015. Prissumman är på 100 000 kronor. Pristagarna är konstnärliga ledare och driver tillsammans en studio för bildkonstperformance i Skåne.


Kulturnämndens motivering till valet av kulturpristagare lyder:

Region Skånes kulturpris 2015 sätter ljuset på två innovatörer som vidgat gränserna för en konstform och gjort unika avtryck i Skåne och världen. En studio, skapad av två konstnärer i dynamisk samklang, lockar gång på gång internationellt renommerade kollegor att utveckla idéer till performanceverk som är något av det mest intressanta inom dagens experimentella konstscen.
Med iscensättningar som både fascinerar och provocerar, utmanar de våra föreställningar. Region Skånes kulturpris 2015 går till Elin Lundgren och Petter Pettersson, som genom Lilith Performance Studio gör själva konstverket till en händelse där gränsen mellan konst och publik ständigt överskrids.


- Vi är verkligen hedrade av att få ta emot Region Skånes kulturpris. Det är en stor ära och ett stort erkännande för oss och den konstform som vi arbetar med, säger Elin Lundgren.

Elin Lundgren och Petter Pettersson har Malmö som bas för sitt konstnärliga arbete. De bor i utkanten av Linderöd i Kristianstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista