Marika Bjerstedt Hansen (S), kommunstyrelsens ordförande i Osby
Marika Bjerstedt Hansen (S), kommunstyrelsens ordförande i Osby. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

Strandskydd stoppar bostäder i Osby

Marika Bjerstedt Hansen (S): Svårare att få sjönära läge i Osby än i Malmö
1:21 min

Det behöver byggas fler bostäder i Osby men kommunstyrelsens ordförande menar att länsstyrelsen hindrar dem.

Drygt 100 000 nya bostäder behöver byggas i Skåne fram till 2030. Det konstaterar Länsstyrelsen Skåne i en ny rapport om bostadsbehovet. 

I exempelvis Osby kommun skulle runt 50 bostäder per år behöva byggas fram till 2030.

Men kommunstyrelsens ordförande i Osby, socialdemokraten Marika Bjerstedt Hansen, säger att det är svårt att bygga bostäder i norra Skåne eftersom värdet sällan motsvarar vad det kostar att bygga.

Vill bygga attraktivare

Hon menar att en lösning vore om man kunde bygga i mer attraktiva lägen vid till exempel sjöar. Men det har länsstyrelsen ofta satt stopp för.

– Om vi bygger i attraktiva lägen skulle fler bosätta sig i vår kommun. Men när vi diskuterar med länsstyrelsen så är de inte glada över att vi ska få bygga där vi anser det mest attraktivt, säger hon.

Marika Bjerstedt Hansen tycker att länsstyrelsens prognos om att det behöver byggas 50 nya bostäder per år i Osby låter rimlig. Men om det ska vara lönsamt att bygga måste de kunna utnyttja de strandnära tomterna i kommunen. Men där har länsstyrelsen ofta satt stopp för byggplanerna med hänvisning till strandskyddet.

– Vi har över hundra sjöar i vår kommun och 33 meter strandremsa per person. Ändå är det svårare att få till ett boende med närhet till vatten i Osby än i Västra hamnen i  Malmö. Jag efterfrågar mer förståelse från länsstyrelsen, säger hon.

Hårt reglerat

Linda Gustafsson på länsstyrelsen Skåne säger man att man visst har förståelse för små kommuners situation men att strandskyddet är väldigt hårt reglerat i lagen och svårt att göra undantag i. Meningen med strandskyddet är att skydda naturen men Marika Bjerstedt Hansen menar att det borde gå att bygga ändå.

– Det handlar inte om att tumma på reglerna. Vi vill diskutera hur man gör ansvarsfulla projekt i strandnära lägen där man tar hänsyn till ekologiska värden och inte inskränker allemansrätten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".