Axel Olins häst Filur faller ihop på arenan och transporteras bort med hästambulans. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Axel Olins häst Filur faller ihop på arenan och transporteras bort med hästambulans. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Axel Olins häst dog på banan

Hästshowen i Solna drabbades sent på fredagskvällen av en tragedi. Framför ögonen på tusentals åskådare kollapsade en av fyrspannskusken Axel Olins hästar och dog.

Olin, från Kristianstad, var först ut i uppvärmningstävlingen inför helgens världscup, men precis när han korsat mållinjen föll Filur, hans högra stånghäst, ihop.

Den 23-årige valacken befriades omedelbart från sin utrustning och veterinär var snabbt på plats men hästens liv gick inte att rädda. Enligt uppgifter till tidningenridsport.se tros hästen ha dött av cirkulatorisk chock, men dödsorsaken är ännu inte fastställd.

Filur var en erfaren fyrspannshäst och tillhörde den svenske stjärnan Thomas Erikssons lag i många år.

Filur deltog i åtskilliga mästerskap som EM och VM, dessutom i ett flertal världscupfinaler och var bland annat med och tog ett EM-silver med Eriksson.

Flera av Erikssons hästar ingår i Olins spann och Eriksson var själv med i vagnen som groom under uppvärmningen i Friends.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".