Stormrester på Riviera området i båstad Foto: Roger Bengtsson/Sveriges Radio
Skador efter stormen Simone 2013. Foto: Roger Bengtsson/Sveriges Radio

SMHI: Varning för storm

Meteorolog: Ge dig inte ut, det kan bli problem
3:41 min

Det kommer blåsa rejält under söndagskvällen och natten mot måndag. SMHI har gått ut med en klass 2-varning för södra Sverige.

Skånetrafiken gick under söndagseftermiddagen ut med information om att vissa avgångar ställs in redan från kl 21 söndag kväll och att resegarantin inte gäller mellan söndag kl 20:30 och måndag kl 12:00. Dock ersätts inställda tåg med buss under måndag morgon och förmiddag. Det är även stor risk för att Öresundsbron kommer att behövas stängas av för trafik under söndagskvällen.

Elleverantören EON extrabemannar sina driftcentraler från söndagskväll och räknar med att cirka 500 personer kommer att vara delaktiga i att ta hand om konsekvenserna av stormen under måndagsförmiddagen. 

– Allra blåsigast kommer det bli i Skåne, det kan bli upp till 29 meter i sekunden i byarna, säger Berndt Möller, meteorolog vid SMHI.

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att följa väderutvecklingen, att det kan därför vara bra att se över lösa föremål och undvika att vara ute eller resa under natten.

Stormen, som danska meteorologer döpt till Gorm, kommer drabba Skåne, Blekinge, södra Halland samt Kalmar län. De kraftigaste vindbyarna väntas i de södra delarna av Skåne.

Ett lågtryck ute på Atlanten är orsaken till ovädret.

– När det passerar brittiska öarna fördjupas det, sedan rör det sig väldigt snabbt österut, säger Möller.

Vad betyder en klass 2-varning rent konkret?
– Det är risk för problem, det kan blåsa omkull träd och blåsa av tak. Det är svårt att vara ute och gå.

Vad är ditt råd för invånarna i Skåne?
– Man ska under kvällen och natten till måndag inte ge sig ut, det kan bli problem, säger Berndt Möller.

Följ SMHI:s vädervarningar här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".