Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Foto: Janerik Henriksson /TT sz772d95
Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Foto: Janerik Henriksson /TT sz772d95

Björn Söder petas från SD-topp

Karlsson (SD): Han har inte samma syn på var fokus ska ligga
1:39 min

Sverigedemokraternas riksdagsledamot och riksdagens andre vice talman Björn Söder petas från SD:s verkställande utskott, partiets högsta beslutande organ.

Björn Söder petas ur Sverigedemokraternas verkställande utskott, efter partistyrelsens möte vid landsdagarna i Lund. Söder är besviken.

– Det är uppenbarligen så att den kompetens och erfarenhet jag har inte räcker till för att sitta kvar i VU, säger Söder, som dock har kvar sin plats som ledamot i partistyrelsen.

Men gruppledaren i riksdagen och partistyrelsekollegan Mattias Karlsson säger att Söders primära uppgift är att vara talman och att hans plats i vu tidigare också haft att göra med att han var partisekreterare. Han förnekar inte att det också har funnits meningsskiljaktigheter.

Björn Söder har bland annat fått kritik för uttalanden om minoriteter i Sverige, till exempel att det inte går att vara kurd och svensk samtidigt.

Söder var också en av de som motsatte sig Sverigedemokraternas beslut om att kapa banden till ungdomsförbundet SDU.

Det har under en längre tid spekulerats i att SD:s partiledning och Björn Söder vill åt olika håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".