Nedrivna elledningar i Nävlinge
1 av 4
Nedrivna elledningar i Nävlinge. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Anders Persson, Eon elnät
2 av 4
Anders Persson, Eon elnät. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Nedfallen elledning i Nävlinge
3 av 4
Nedfallen elledning i Nävlinge. Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio
Nedblåsta träd efter stormen Gorm i Nävlinge
4 av 4
Nedblåsta träd efter stormen Gorm i Nävlinge. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Många blir utan ström i natt

Anders Persson: Har vi tur är det färdigt under morgondagen
3:53 min

Eon:s reparatörer är ute och återställer nedfallna elledningar i södra Sverige. Elbolaget prioriterar nätstationer, som förser en större mängd abonnenter med ström. I Nävlinge, utanför Vinslöv ligger några lågspänningsledningar nere och kommer göra det minst inpå morgondagen.

Vägen till Nävlinge kantas av nedfallna elledningar och omkullvräkta träd. Sedan tidigt i morse har Eon:s personal jobbat med att få i gång en nätstation som förser flera boende i området med ström.

– I dag har det varit runt 371 som är matade från Nävlingestationen. Nu har vi fått in matningen fram till Nävlingestationen så nu har det gått lite bättre, sa Anders Persson på Eon Elnät vid lunchtid.

Ett team bestående av tre bilar har varit på plats i området sedan tidig morgon och prioriterat nätstationer. Det innebär att ett tiotal kunder som får sin ström via lågspänningsledningar kommer få klara sig utan ström minst fram till i morgon tisdag. 

Det vi ser bakom oss är en lågspänningsledning som är totalkrossad och den lär ta lite längre tid. Lågspänningsledningar kommer i andra hand. Vi måste få in vårt lokalnät med högre spänningar innan det ens är lönt att börja på lågspänningsnätet.

I området är det också just nu dålig mobiltäckning och störningar i datatrafiken.

– Det blir lite bekymmer för oss också. När mobilmasternas batterikapacitet tar slut dör masten och då kan inte vi heller ringa, säger Anders Persson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".