Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Helene

Bättre behandling men mycket okunskap om hiv

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 15.18
Infektionsläkare: Du kommer kunna må hur bra som helst
(1:31 min)
Anna Werner, infektionsläkare på CSK i Kristianstad.
Anna Werner, infektionsläkare på CSK i Kristianstad. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

I dag tisdag är det den Internationella aidsdagen eller Världsaidsdagen. I Sverige har runt 7 000 personer hiv. Numera finns det mycket effektiv behandling, men fortfarande kvarstår många fördomar om hiv.

Fördomar som gör det extra tufft för dem som drabbats. Det säger Anna Werner, infektionsläkare på Centralsjukhuset i Kristianstad, som sedan slutet på 1980-talet har jobbat med hiv-positiva patienter.

Hon beskriver hiv, humant immunbristvirus, som en kronisk sjukdom som det finns bra behandling för och där patienter som får bromsmediciner kan må hur bra som helst. Men stigmat kring viruset och alla fördomar och myter i samhället gör att det blir en extra belastning för patienterna.

Själva sjukdomen i sig är inte värre än diabetes.

Anna Werner slår ett slag för Folkhälsomyndighetens kampanj om hiv som bland annat syns i kollektivtrafiken nu och som handlar om att slå hål på alla myter och att få folk att se hiv som vilken diagnos som helst.

Det är det som tar tid, men det blir bättre och bättre.

I och med att behandlingen har blivit så lyckosam och effektiv har diskussionen om hiv kommit lite i skymundan. I den rapport som Folkhälsomyndigheten presenterar vart fjärde år - Att leva med hiv i Sverige, framgår att en majoritet av landets hivpositiva skattar sin livskvalitet som hög, samtidigt som endast elva procent känner att de kan vara helt öppna med sin diagnos.

Anna Werner har tidigare föreläst för skolungdomar och säger att de vet nog att det finns bra mediciner i dagsläget och därför tänker de kanske inte lika mycket på smittorisken, som var fallet för 20-30 år sedan när hiv var ett nytt och skrämmande virus. Men risken att smittas när man har oskyddat sex har inte försvunnit bara för att läkemedel nu finns. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".