Thomas Larsson är född med en ovanlig sjukdom som gör att han har ett kraftig underbett. Det gör också att han har problem med sina tänder. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
1 av 2
Thomas Larsson Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Stefan Adregård, hälso- och sjukvårdsstrateg på enheten för tandvårdsstyrning i Region Skåne. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Adregård, hälso- och sjukvårdsstrateg Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Långvarigt sjuka missar tandvårdsstöd

Sjukvårdsstrateg: "De får inte det stöd de behöver"
3:43 min

Bara var femte skåning som har rätt till ett speciellt stöd för tandvård på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning utnyttjar stödet. Det betyder att många betalar för tandvård som de egentligen skulle få gratis. 

– Jag är född med en sällsynt diagnos som innebär att jag har ett ganska kraftigt underbett. Jag har svårt att tugga, jag har svårt att bita av och det gör också att mina tänder sitter snett. Det gör att jag oftare får hål och har svårt att göra rent eftersom jag har djupa tandfickor, säger Thomas Larsson, en av dem som får stödet.

Elva olika diagnoser kan ge rätt till det regionala tandvårdsstödet, till exempel Parkinson, MS eller svåra psykiska funktionsnedsättningar.

Stödet gör att bastandvården räknas som sjukvård, det vill säga kostnaderna för tandvården ingår i högkostnadsskyddet. Det gör att en undersökning, lagning eller rotfyllning görs utan kostnad, när patientens samlade sjukvårdskostnader under ett år kommit över 1100 kronor.

Anledningen till att tandvårdsstödet finns är att de här patienternas tandproblem ofta hänger ihop med sjukdomen eller funktionsnedsättningen.

– Den här patientgruppen kan ha svårt att greppa tandborsten överhuvudtaget.  Det kan även vara svårt för dem att uppsöka tandvården, sjukdomen gör att de får stora problem med sin tandvård, säger Stefan Adregård, hälso- och sjukvårdsstrateg på enheten för tandvårdsstyrning i Region Skåne.

Det kan vara svårt för personer med svåra psykiska funktionsnedsättningar att ha de rutiner som krävs för att kunna hålla sin munhygien på en acceptabel nivå.

Thomas Larsson, som också jobbar på Handikapporganisationernas samarbetsorgan i Skåne, säger att det regionala tandvårdsstödet är viktigt på flera sätt.

– Det främsta är egentligen att jag får en kontinuitet i mitt stöd från tandvården, så att jag kommer till tandhygienist och tandläkare i en lite större regelbundenhet än vad kanske andra personer gör, som inte har sådan här diagnos. Sedan är det klart att ett ekonomiskt stöd också är viktigt, säger han.

Bara var femte utnyttjar

Det regionala tandvårdsstödet infördes 2013, och utifrån Skånes befolkningsmängd bör det enligt Region Skåne finnas runt 7 000 personer som har rätt till tandvårdsstödet. Hittills har 1 400 utnyttjat det, alltså bara var femte.

– Här finns folk som behöver hjälp, och vi har tagit fram ett stöd för att hjälpa dem, men vi hittar dem inte i den övriga sjukhusvården, säger Stefan Adregård.

Men det innebär alltså att det finns personer som betalar för mycket för sin tandvård?
– Absolut, de får inte det stödet som de behöver.

Vad beror det på att det är så många som inte utnyttjar det här?
– Vi misstänker att det är kunskapsluckor både hos brukarna och även hos läkarna eller tandläkarna, som de här personerna träffar. Man känner helt enkelt inte till det, eller man vet kanske inte vilket läkarintyg det är som man ska använda sig av för att kunna ansöka om stödet.

Startar informationskampanj

Patientens läkare behöver fylla i en blankett och skicka in till regionens centrala förvaltning för att patienten ska kunna få ett kort utfärdat som ger honom eller henne rätt till tandvårdsstödet. Region Skåne ska nu starta en informationskampanj för att öka kunskapen om stödet. Det handlar om informationsmaterial till väntrum, affischer till sjukvårdens personalrum och besök hos vissa läkare. Även brukarorganisationerna ska få information.

– Genom kampanjen hoppas vi få upp antalet personer som får det här kortet utfärdat, så att vi närmar oss 7000 kort. Ju närmre vi kommer, desto bättre, säger Stefan Adregård.

Här är diagnoserna som kan innebära att du är berättigad till stödet:

 • Svår psykisk funktionsnedsättning
 • Parkinsons sjukdom
 • Multipel skleros (MS)
 • Cerebral pares
 • Reumatoid artrit
 • Systematisk lupus erythematosus
 • Sklerodermi
 • Amylotrofisk lateral skleros (ALS)
 • Orofacial funktionsnedsättning
 • Symptom som kvarstår 6 månader efter det att personen har fått hjärninfarkt eller hjärnblödning (stroke)
 • Sällsynt diagnos med orofaciala symptom eller med stora svårigheter att sköta sin munhygien eller genomgå tandvårdsbehandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".