Lussebullar
Att baka lussebullar kan vara en tradition. Foto: Zara Kronvall Sigfridsson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Jultraditioner som står sig

Mats: Pysslet står sig nog bra, pyntet också
1:59 min

Står julen med sina traditioner lika högt i kurs 2015? Behåller vi samma, eller inför vi nya? Morgonen diskuterar frågorna med en docent i etnologi vid Göteborgs Universitet.

Då är det den tiden på året då det ska pysslas, Luciatågas, shoppas, umgås, pyntas och lagas en farlig massa mat. Eller är det så? Står julen med sina traditioner lika högt i kurs 2015? Behåller vi samma traditioner som vi alltid haft, eller inför vi nya?

Någon som har koll på det är Mats Nilsson, universitetslektor och docent i etnologi vid Göteborgs Universitet. Att pysslet och pyntet står sig stark tror han, men att det ser väldigt olika ut för person till person. Att dopp i grytan snart är ett minne blott, är han dock helt säker på.

- Man ser inte spåren av det som plockas in.

Det man tydligt ser är att vi plockar in mer grönt på julbordet. Men om de traditioner vi tar in 2015 består är svårt att säga. Det kan man först se om några år. Att julafton, som varit en central punkt i vårt firande, kommer suddas ut tror Mats. Det beror på att familjekonstellationerna i dag ser annorlunda ut och på så vis sprids firandet ut på flera dagar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".