Inne på en skola.
Inne på Villanskolan i Ängelholm där flera hundra elever går, och där vå reporter kunde gå runt i en hel timme. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
#säkerskola

En säkerhet som inte når upp till det vi tror

"En ulv i fårakläder är den farligaste ulven"
5:42 min

Hur ser säkerheten ut på våra skolor? Det var en av tankarna bakom undersäkningen när Sveriges Radio besökte 76 grundskolor i Landet.


Jag vill tro på bilden av glada, trygga, säkra barn i den svenskaskolan. Och även om det som hände i Trollhättan där en gärningsman kunde gå in på en skola och döda oskyldiga kastat en skugga över den bilden, så måste vi varje dag se till att den finns där. Och ibland behöver vi testas för att se om allt är som vi tror att det är. Därför valde vi på Sveriges Radio att göra den här undersökningen, framför allt för att hålla debatten om just säkerheten igång, för att vi inte ska slumra in i en falsk trygghet, och visst är det så att vi måste bli medvetna om våra brister för att kunna förändra dem?

Så här säger Ulrica Erlandsson, lärare på Villanskolan i Ängelholm, en av skolorna där ingen reagerade på vår närvaro om vad hon tycker om att vi gör undersökningen.

– Jättespännande, det blir ju på riktigt, en riktig undersökning om du går in och undersöker hur det verkligen är. För vårt mål på skolan är att alltid fråga. Vi har haft uppe den här diskussionen ofta, inte bra på grund av det som hände i Trollhättan, säger hon.

Följ med in på skolor där ingen frågar vilka vi är, och hör reaktionerna på vår granskning.

Det här är en del av det som vår reporter Saffi Yucel mötte när hon var ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".