Cecilia Thapper Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Cecilia Thapper Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Klimatsmart i Skåne

Cecila om hur klimatavtalet kommer påverka oss
2:50 min

Klimatmötet i Paris är avslutat och ett nytt globalt klimatavtal är klubbat. Johan träffar Cecilia Thapper, strateg på Energikontoret Skåne och tar reda på vad det innebär för oss i Skåne.

Det är inte bara krig och väpnade konflikter som är orsaken till att människor tvingas fly, de senaste fem åren har över 100 miljoner människor tvingats fly på grund av klimatrelaterade katastrofer. Detta är något Musikhjälpen fokuserar på i år.

Och som av en händelse är ett globalt klimatavtal  klart. Det har kallats framgångsrikt och historiskt, men vad betyder det egentligen? Varför är det historiskt och kommer det att påverka oss?

- Ett mycket kraftigt avtal.

Johan träffar Cecilia Thapper, strateg på Energikontoret Skåne. Där jobbar man hela tiden intensivt med energi och klimatfrågor. De stöttar kommuner och företag, men även privatpersoner som vill bli mer klimatsmarta. Hon tror att det nya avtalet kan bli riktigt bra och anser att det är ett mycket mer kraftigt avtal än tidigare.  

I avtalet klubbades det att EU ska minska utsläppen med fyrtio procent, vilket kommer att fördelas ut på länderna i Europa, något Cecilia tycker ska bli väldigt spännande att följa. Hon tror att vi kommer att få se nya regler och direktiv, som regler på hur vi ska renovera och bygga nya hus och ökade skatter på det som inte är energisnålt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".