Julmust, arkivbild
Julmust, arkivbild. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Julmust till eleverna på Göingeskolan

Kostchefen: Vi har valt att frångå rekommendationerna
1:28 min

Inför förra årets julbord på Göingeskolan i Broby togs julmusten bort, något som fick eleverna att reagera. Hur blir det i år?

Inför förra årets julbord på Göingeskolan i Broby togs julmusten bort eftersom det inte ska serveras några söta drycker i skolbespisningen. Argumentet var att julmust innehåller för många tomma kalorier. Detta retade upp eleverna som skrev protestbrev och protestlistor till kommun.

Protesterna lönade sig och dagarna innan fick elevrådsordförande Alexander Hejazi besked från verksamhetschefen Ulla Wram på Östra Göinge kommun om att must ska serveras. Frågan är hur det blir vid årets jullunch?

- I år serverar vi julmust.

Anders och Zara ringer upp kostchefen i Östra Göinge kommun, Liselott Lundin för att se hur det blir med drycken denna jul. Även i år väljer man att frångå rekommendationerna att inte servera söta drycker vid lunchen. Eleverna kommer alltså få varsin julmust till årets jullunch, som är i dag. Detta eftersom det endast gäller en dag och är en stark tradition för många. För de som inte vill dricka julmust finns vatten och mjölk.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".