Ida Pettersson, veterinär.
Ida Pettersson, veterinär. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Malin

Veterinärtips inför julfirandet med våra fyrbenta vänner

Veterinär: Pankreatitens högtid, vi ser många bukspottkörtelinflammationer
6:17 min

Brinnande ljus, julgranskulor som kan gå i sönder. Julpynt och glitter, kan verkar jätteintressanta och måste undersökas, om man är en nyfiken katt eller hund. Vår veterinär Ida Pettersson har svar och tips inför julfirandet.

Nya intressanta saker man kan äta, men som kan vara giftiga eller farliga för våra fyrfota vänner, som choklad, nötter eller pepparkakor. Blommor som till exempel amaryllis, julros och murgröna. Adventsljusstakar, marschaller eller stora värmeljus och så till nyår alla fyrverkerier.

Ida Pettersson, som är veterinär på Evidensia Djurklinik i Kristianstad, var i studion denna förmiddag och gav tips inför julfirandet.

Förutom faror med växter och julpynt pratade Ida om mat och godis på julbordet. Mycket av julmaten är väldigt fet och man har sett en ökad mängd av bukspottkörtelinflammationer under julen. Vilket oftast beror på för stort fettintag. Djuret får väldigt ont i magen och behöver stark smärtlindring oftast med behandling på ett djursjukhus.

–  Vi brukar som veterinärer säga att det är pankreatitens högtid. Vi ser väldigt många bukspottkörtelinflammationer,

Att man inte ska ge choklad till sina husdjur känner de flesta till, men det gäller även russin och vindruvor, som är giftiga och kan ge njursvikt.

Flera av våra klassiska julväxter är mycket giftiga för våra husdjur och farliga att tugga på. Julrosen är väldigt giftig, men även julstjärnan hyacinter och amaryllis bör man hålla otillgänglig för sin hund eller katt.

Lyssna på Ida Petterssons råd och tips i ljudfilen ovan.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".