Öresundståg på Malmö central.  Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Öresundståg på Malmö central. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

Pendlare kritiska till skärpta id-krav

Pendlare: Redan nu måste jag gå upp en timme tidigare
3:22 min

Idag röstade Riksdagen igenom en lag om id-krav för asylsökande. Både Centerpartiet och Vänsterpartiet har varit kritiska till förslaget som de menar hotar både asylrätten och ställer till det för pendlare mellan Danmark och Sverige.

Skånetrafiken förhandlar med danska DSB om hur detta ska kunna genomföras så smidigt som möjligt för resenärerna men de kan ännu inte säga exakt hur den här lagen kommer att påverka. Så här tycker några av pendlarna vid Hyllie station i Malmö om lagen.

–Jag tror att det kommer att bli mycket extraarbete och vem ska göra detta? Hur är det med säkerheten för de som gör detta? Ska man gå två och två, jag har massor med frågor som jag skulle vilja ställa.

– Jag jobbar i Danmark och reser varje dag. Det tar längre tid för mig att resa. Jag slutar jobba klockan halv elva i Köpenhamn och det tar mig två timmar att komma tillbaka till Malmö. Skärpta id-kontroller är bra men redan nu måste jag gå upp en timme tidigare för att hinna till jobbet.

– Jag pendlar inte längre men jag reser ofta och hitintills har det fungerat bra. Skulle jag vara pendlare skulle jag bli vansinnig på detta. Man har ju ett jobb att sköta.

 – Kunder som jag pratar med är ju väldigt sura, det är jobbigt för folk. Det tar längre tid, allting känns osäkert.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".