Marie Svensson kommer att sakna de gamla lokalerna. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
1 av 2
Marie Svensson kommer att sakna Änglagården. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Iyal Alkhaidi och sonen Elias. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Iyal Alkhaidi hade hellre sett att sonen Elias kunde vara kvar på Änglagården istället för att byta förskola. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Tvingas stänga förskolan till jul

Marie svensson: Sen är det hej då.
1:31 min

Idag stänger Änglagårdens förskola ner sin verksamhet efter en bygglovsmiss och barngruppen splittras.


För pedagogen Marie Svensson kom beskedet som en chock.

– Vi var kallade till ett informationsmöte och tänkte att det är väl något vi får justera och fixa till och sen kan vi ha inflyttningsfest när det är klart. När vi gick därifrån hade vi fått beskedet att vi får vara kvar året ut, sen är det hej då, säger hon.

Som ett andra hem

Sedan 2003 har Marie Svensson och Kikki Eklundh drivit förskolan Änglagården i en sammanslagen lägenhet på Gamlegården. De har själva pysslat och målat väggarna och många av leksakerna är deras privata . Men att det tillfälliga bygglovet löpte ut för fem år sedan hade de ingen aning om.

– Eftersom det är kommunal regi så tänker man ju att det har de koll på. Det är ju inget folk tänker på att "undra om jag har bygglov på mitt jobb så att jag kan gå dit idag". säger Marie Svensson.

Brustit i rutinerna

Det är Kristianstads kommun som förvaltar lokalen genom C4 Teknik som ska ha koll på byggloven. I det här fallet har de missat att det gått ut och när de ansökte om ett permanent bygglov i höstas fick de avslag.

– Vi har väl brustit i rutinerna men har nu sett till så att det inte ska ske igen, säger Per Reheborg på C4 teknik.

Julgransplundring

Efter jul kommer barnen att delas upp på tre olika förskolor i Näsbyområdet men Marie Svensson vill att den sista dagen tillsammans på Änglagården ska vara riktigt festlig och julig.

– Vi har plockat fram alla lådor, alla tomtar, alla granar. Här ska vara glitter och glamour, vi ska avsluta med flaggan i topp, säger hon.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".