Gun Nilsson och Astrid Lehmann. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
1 av 2
Gun Nilsson och Astrid Lehmann arbetar ideellt på Frivilligcentralen i Åstorp. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Gun Nilsson och Astrid Lehmann. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Gun Nilsson och Astrid Lehmann arbetar ideellt på Frivilligcentralen i Åstorp. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Åstorp

”Gun är en stjärna”

"Jag har aldrig varit med om det"
4:54 min

De brukar ställa upp för andra året om. År ut och år in. Det var många år sedan Gun Nilsson i Åstorp firade jul och nyår med sin familj.

”Gun är toppen”, ”Gun är en stjärna”, ”hon är helt otrolig”. Gun Nilsson i Åstorp hyllas bland annat på Facebook för sina insatser för ortens gamla.

- Jag har aldrig varit med om det förut, att man blir så uppskattad, säger hon.

Gun har alltid trivts med människor omkring sig. När hon flyttade från Örebro till Åstorp för 50 år sedan började hon arbeta i köttdisken i en mataffär, sedan i en barnaffär samtidigt som hon hjälpte andra med städningen. Hon har också hjälpt till i köket på Tingvalla.

- Nu ska vi göra i ordning ungefär 30 landgångar, fortsätter Gun Nilsson. 

Själv fyller hon snart 78 år, men det hindrar henne inte från att gå upp klockan fem nästan varje dag. Hon bakar, ordnar festmat och umgås med alla ensamma människor som kommer från Åstorps äldreboenden. Gun är en av 25 frivilliga som varje förmiddag bjuder på kaffe, spelar kort, canasta, bingo och ordnar fredagsmys.

- Man blir trygg av att ha något att syssla med. De ger så mycket, det är så roligt att komma in här, de är så glada. Och så får man de här goa kramarna, fortsätter Gun.

Män, men framförallt kvinnor mellan 60 och 100 år kommer till aktiviteterna. Frivilligcentralen har funnits i Åstorp mer än 20 år – Gun har varit en av eldsjälarna nästan lika länge. De hjälper till som följeslagare till frissan, går promenader och handlar. Frivilligcentrat ligger rakt över äldreboendet Backsippan och närmsta grannen Astern där dementa bor. Astrid Lehmann, 83, är en annan ideellt arbetande dam:

- Jag hjälper till i köket, vi har ett bra samarbete. Man glädjer alla de som kommer, säger hon.

I jul- och nyårsveckan håller Frivilligcentralen stängt. För första gången på länge jobbar inte Gun under julhelgerna:

- Det ska faktiskt bli skönt. Jag ska fira med mina barn.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".