Klintgården Solgården Osby förskolor
Numera leker Klintgårdens och Solgårdens barn i paviljonger. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.

Mögellarm väckte starka känslor

Pedagog: Man blir såklart orolig för sin hälsa
1:42 min

Under det senaste året har det kommit många larm om mögel på skolor runtom i Skåne. På förskolan Klintgården i Osby skapade beskedet stor oro.

Det var personalen på förskolan Klintgården som reagerade först. Det fanns en konstig lukt i lokalerna och dessutom hade både barn och personal med känsliga luftrör fått besvär, i vissa fall så allvarliga att de tvingats flytta.

Efter omfattande provtagningar så stod det klart att fyra av kommunens förskolor hade fuktskador. Solgården och Klintgården har redan flyttat över sin verksamhet till paviljonger, medan kommunen fortfarande väntar på en lösning för de andra drabbade förskolorna.

– Hela våren var vi väldigt mycket ute, vi åt nästan alla måltider ute, förutom med de allra yngsta, berättar Ann-Charlotte Ledin som arbetar på Klintgården.

– Vi valde den lösningen men sedan är det inte kul att komma in till sin arbetsplats när det luktar mycket för man är ju såklart orolig för sin hälsa.

Idag finns det en stor efterfrågan på just paviljonger. För att få dem på plats så snabbt som möjligt måste kommunen hyra istället för att köpa.

– Det som är det viktigaste för vår del är att vi ska ha dem på plats så snabbt som möjligt och då var det enda alternativet vi stod inför att hyra, säger ordföranden i Barn- och skolnämnden Daniel Landin (S).

På sikt väntar en mer permanent lösning. Men föräldern Jenny Svennarp hoppas att dottern inte ska behöva flytta ännu en gång.

– Jag hoppas att storförskolan kan bli försenad tills dess att hon har slutat på förskolan så hon kan få känna en trygghet här de sista åren hon är kvar, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".