Joakim Nygren och Ricky Karlsson Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
1 av 2
Joakim Nygren och Ricky Karlsson är redo Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Återvinningscentralen i Snårarp Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
2 av 2
Återvinningscentralen i Snårarp Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio

Årets stora skräphelg är här

Personal: Den vanligaste frågan är var de ska lägga sakerna
1:33 min

Allt mer e-handel runt jul gör att behållarna för pappersförpackningarna blir extra belastade. En julvecka i Skåne ordnar förpacknings och tidningsinsamlingen tusen extra tömningar av dessa behållare, i jämförelse mot en vanlig vecka.

Även julpappret ska slängas bland förpackningarna, något som många besökare inte känner till. Att sorteringen väcker frågetecken märker Joakim Nygren, som jobbar på återvinningscentralen i Snårarp utanför Kristianstad.

– Den vanligaste frågan är var de ska lägga sakerna.

Ricky Karlsson, filialchef på återvinningscentralen, vädjar till julfirare att inte knöla ned gamla ljusslingor i påsen för brännbart.

– Det är en ren säkerhetsfråga, när brännbart ska förbrännas och bli el eller värme så ställer det till väldigt mycket för pannan om där ligger elartiklar och ljusslingor. Det ska vara papper och plast som ska brännas.

Det gäller att läsa på innan besöket, det kanske vanligaste julskräpet, det färgglada julpappret, räknas exempelvis som en pappersförpackning och ska inte knölas ner i påsen för brännbart. Följeslagaren presentsnöret ska först avlägsnas.

– Julsnöret ska läggas bland det brännbara, julkorten lägger vi bland tidningarna, säger Ricky Karlsson.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen får jobba för att hinna med. En vanlig vecka tömmer dem behållare för pappersförpackningar på återvinningsstationerna i Skåne nära 1400 gånger. En julvecka är den siffran upp i drygt 2300 tömningar. Även julens reklamblad, sillburkar och importerad öl gör att både metallskrot och glasinsamling får extra tillökning. Men Ricky Karlsson är positiv och tror att den ordinarie personalstyrkan kommer att klara av julens anstormning.

–  Vi står rustade för att ta emot grejerna, det är inga problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".