Christina Davéus, advokat
Christina Davéus, advokat. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Eftermiddag med Carolina

Utnyttjade barns skadestånd en knäckfråga

Christina Daveús tror på lösning under våren 2016
1:06 min

I slutet av 2012 berättade vi om en uppmärksammad rättegång mot en 52-årig man, misstänkt för anstiftan till en rad grova övergrepp på barn på Filippinerna. I dagens Eftermiddag med Carolina träffar du Christina Davéus, som förde de drabbade flickornas talan under rättegången.

Det var 2008/2009 som mannen förmått kvinnor att begå sexuella övergrepp på barn, medan han själv tittade på, via webbkamera. Dessutom erbjöd mannen mer betalt om kvinnorna vållat smärta hos barnen.

Den 10 januari 2013 föll domen i Tingsrätten och mannen dömdes till åtta års fängelse för anstiftan och stämpling till grov våldtäkt mot barn och för barnpornografibrott. Domen på åtta år överklagades och gick vidare till Hovrätten. Överklagan ledde till en hovrättsförhandling som sänkte straffet till 4 och ett halvt års fängelse.

Christina Davéus är advokat och har fört de drabbade flickornas talan under rättegången. Hon har kämpat för att offren ska få skadestånd.

I våras betalades ett skadestånd ut till ett klientkonto och nu är frågan hur offren ska få sina pengar.

I dagens Förmiddag med Carolina kunde du höra Christina berätta hela historien och utmaningen om hur pengarna ska komma barnen till godo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".