Hässleholms stadshus
Stadshuset i Hässleholm. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio

105 000 i skadestånd till kränkt elev

Förvaltningschef: Jag beklagar att det har fortgått
1:45 min

Under flera års tid utsattes en elev på två grundskolor i Hässleholms kommun för kränkningar. Nu krävs kommunen på över 100 000 kronor i skadestånd av Barn- och elevombudet. 

Anmälan till Skolinspektionen inkom sommaren 2014 och gällde då verbala kränkningar och våld som eleven utsatts för av andra elever från läsåret 2006/2007 och fram till och med 2012. 

Händelserna ska ha skett först på en låg- och mellanstadieskola och därefter på en högstadieskola, båda i kommunal regi.

Skolinspektionens granskning visade att det åtminstone sedan 2008 till 2012 regelbundet har skett ett stort antal kränkande händelser där eleven varit utsatt.

De två skolorna har inte utrett händelserna till fullo och inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att stoppa kränkningarna i nutid och framöver. Rektorer på skolan har inte anmält kränkningarna till huvudmannen, kommunen. Kommunen förelades i ett beslut från i somras att vidta åtgärder för att motverka nya kränkningar.

I november i år ansåg Skolinspektionen i ett nytt beslut att högstadieskolan inte gjort tillräckligt för att motverka nya kränkningar och nu kommer alltså ett beslut om skadestånd från Barn- och elevombudet, som lutar sig mot Skolinspektionens beslut.

Eva Andersson är förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholm. 

– Det är självklart inte roligt när sådant här uppstår och man måste alltid ha stor respekt för hur barn och ungdomar känner sig. 

Men kommunen kommer ändå överklaga den del av skadeståndet som gäller kränkningarna, då det inte bara är en kompensation till den enskilde eleven utan också en slags straffavgift för att förhindra att liknande sker igen. Hässleholms kommun anser att de vidtagit flera åtgärder sedan ärendet först togs upp av Skolinspektionen.

Hur är det möjligt att ett barn kan fara så illa på två skolor under sex år?

– Man kan alltid diskutera vad som är tillräckliga åtgärder och skolorna har arbetat utifrån information de har fått. Vi har utifrån de anmälningar till Skolinspektionen som har gjorts berättat vad vi har gjort. Men barn- och elevombudet menar att det är inte är tillräckligt och det här har inte upphört utifrån elevens upplevelser. Jag kan ju bara beklaga att det har kunnat fortgå, säger Eva Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".