Catharina Svensson brevbärare Hässleholm. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
1 av 3
Catharina Svensson kammar upp de sista korten innan rundan. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Joakim Medin. produktionsområdeschef Postnord Hässleholm. foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 3
Joakim Medin på utdelningskontoret i Hässleholm. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
julkort. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
3 av 3
Här hämnar dina julkort om du inte skrivit rätt adress. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Brevbäraren är den nya jultomten

Brevbärare: Det är en riktig tomteverkstad här
1:20 min

Jultid innebär högsäsong för posten och natten till tisdagen slog Postnord paketrekord då man hanterade nästan en halv miljon paket under ett dygn. För brevbärarna gäller det att få ut all julpost idag.


På Posten i Hässleholm har man kallat in extrapersonal och jobbat på helgen för att hinna få ut alla paket och julkort innan julafton. Men brevbäraren Catharina Svensson är inte orolig. 

– Det är ju speciellt för det är så mycket julkort och folk är glada och trevliga. Det är en riktig liten tomteverkstad vi har här, säger hon.

En stark tradition

 Julkorten hade sin storhetstid på 90-talet då uppemot 50 miljoner om året skickades. Sedan dess har antalet minskat drastiskt för att stabiliserats på runt 20 miljoner de senaste åren. Trots att det går att skicka julhälsningar på E-post så tror Joakim Medin, Produktionschef på Postnord i Hässleholm, att folk kommer att fortsätta skicka julkort länge till.

– Det är en stark tradition att skicka julhälsningar på posten. Det är djupt rotat i den svenska befolkningen. Lika många hushåll skickar idag men det kanske är färre julkort som de skickar, säger han.

Ett detektivarbete

Den snöfria vintern har också underlättat för brevbärarna och i Hässleholm räknar man med att hinna få ut all julpost idag, eller i alla fall den som är rätt adresserad. För det kan vara svårt att tyda vad som står på julkorten men Catharina Svensson är van.

– Här till exempel heter det numera Dalgatan men det kommer fortfarande adresserat till Getholmskroken. Så man måste kunna de gamla adresserna för de kommer en gång om året. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".