En hemlös man sitter med händerna på bordet. Foto: Jens L´Estrade/TT
Foto: Jens L´Estrade/TT
Malmö

Hemlösa placeras utanför Malmö

"Söker oss längre och längre ut från Malmö"
3:13 min

Det har blivit svårare att hitta tak över huvudet till Malmös hemlösa. Både ensamstående och barnfamiljer har oftare placerats på boenden i andra kommuner, eftersom det inte finns tillräckligt med boendeplatser i Malmö.

I alla av Malmös stadsområden förutom Innerstaden har hemlösheten ökat det senaste året. För de flesta hemlösa handlar det om svårigheter att ta sig in på bostadsmarknaden snarare än sociala problem.

I de flesta stadsområdena vittnar socialtjänsten om att det är allt tuffare att hitta boendelösningar till hemlösa. På vissa håll har det lett till att man i större utsträckning placerar ensamstående och barnfamiljer på boenden i andra kommuner som Lund, Hässleholm, Trelleborg och Svalöv.

När vi söker i dag är det svårare för oss att hitta. Vi söker oss längre och längre ut från Malmö stad, speciellt när vi försöker hitta boenden som är någorlunda lämpliga för barnfamiljer

Där är de hemlösa barnfamiljerna är flest i hela Malmö. Där har också lägenheter för familjer blivit allt mer en bristvara under hösten.

– Där man har tillgång till matlagningsmöjligheter, tillgång till tvätt till exempel. Jag tänker att det är problematiskt att inte kunna placera i sin egen kommun, och att de som söker blir ju förvirrade över att de inte kan få tillfälligt boende där de söker.

Tendensen bekräftas av kommunens utvecklingssekreterare Karin Andersson, antal barnfamiljer som placeras i boenden utanför kommunen har ökat i samma takt som antalet hemlösa barnfamiljer har ökat i Malmö. Vissa boendelösningar som tidigare använts till hemlösa har Migrationsverket använt till det rekordhöga antalet asylsökande under hösten, enligt socialtjänstern i flera stadsområden. Dessa platser har tidigare använts främst för ensamstående som inte haft någonstans att bo.

En sorts konkurrens har uppstått om boendeplatser mellan kommunen och Migrationsverket. Det är något som påverkar utbudet av boenden för ensamkommande barn mer än situationen för hemlösa i Husie och Rosengård, enligt socialchef i Husie och Rosengård.

– Till viss del blir det konkurrens framförallt om större lokaler. Det drabbar kanske inte i lika hög utsträckning de hemlösa som vi hanterar här. Det är snarare så att det blir en strid om boenden för ensamkommande barn eller asylboenden, den typen av lokaler. Men visst påverkar det oss, säger Sara Kleijsen Åhlander, chef för individ- och familjeomsorgen i stadsområde Öster.

Matilda Åhlund, sektionschef i samma förvaltning, understryker att man gör sitt yttersta för att personer som lever sitt liv i Malmö ska hamna så nära staden som möjligt. Att vissa placeras i andra kommuner blir mest problematiskt när det till exempel handlar om barnfamiljer där barnen går i skolan.

Behöver man gå och hämta ut medicin någonstans dagligen, eller har någon behandling, eller om man har skola, eller arbete så är det svårare.

– Vi försöker alltid tillgodose och få det så nära Malmö som möjligt, om man har aktiviteter i Malmö som man måste gå på. Speciellt med barnen är det ju svårt.

Sara Kleijsen Åhlander säger att man hittills inte behövt placera hemlösa som till exempel har skola eller annat som finns i Malmö, utanför kommunen.

– Hittills har vi lyckats, men vi märker att det tajtar till. Vi är många som behöver de tillfälliga boendelösningarna som finns. Det är klart att det är hårt tryck på dem, och då kommer vi kanske att hamna i det läget framöver, att det blir svårare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".