Skylt på Migrationsverket i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT

Hon lånades ut till Migrationsverket

"Det var ganska självklart att jag skulle anmäla mig"
3:19 min

Under hösten har olika statliga myndigheter lånat ut personal till Migrationsverket för att hjälpa till med det som har beskrivits som en kaotisk flyktingsituation. Ett drygt 50-tal personer har i olika perioder lånats ut till myndigheten.

– Jag tänkte inte efter så mycket, det var ganska självklart att jag skulle anmäla mig. Jag hade ju hört mycket om hur situationen på Migrationsverket var och hur pressad personalen har varit, säger Helen Wiman som i vanliga fall jobbar som fakultetskoordinator på Lunds universitet men som ställde upp när Migrationsverket behövde mer personal.

Kriminalvården, Försvarsmakten, Kronofogden, Länsstyrelsen och Lunds universitet är exempel på myndigheter som lånat ut personal till Migrationsverket och läget var så pressat att den utlånade personalen sattes i arbete direkt efter en kort introduktion.

– Jag fick ta emot deras asylansökningar, registerera dem i systemet, ta foto och fingeravtyck och ha ett första samtal med dem så det var ju väldigt konkreta ”hands on”-uppgifter. Det är väldigt stor skillnad mot vad jag gör här på Lunds universitet, säger Helen Wiman.

Hur var det?

– Det var ganska jobbigt faktiskt. Även om jag jobbar med människor på universitetet så jobbar jag ju inte med människor som är i den situationen och som är väldigt utsatta. Man får tänka sig lite för helt enkelt. Jag har ju liksom inte alls någon utbildning i hur man hanterar människor som har varit med om hemska saker. Barn som har varit med om saker som jag inte ens kan föreställa mig.

 Lugnet på Lunds universitet byttes mot vad Helen Wiman beskriver som ett lugnt kaos.

– Folk kändes ändå väldigt lugna och kanske väldigt trötta. De pratade inte så mycket utan jag upplevde mest att de var väldigt utmattade. Nu hade de kommit hit till Sverige, nu orkade de inte mer. Det var den känslan jag möttes av mest.

I år har hittills drygt 149 000 personer sökt asyl i Sverige och för Helen Wiman har vissa möten med asylsökande fastnat, bland annat mötet med en ung afghansk kvinna som letade efter sin man.

– Hon var jätteförtvivlad och det kan jag förstå, ensam i ett nytt land, kan inte språket, vet ingenting, får inte svar på sina frågor. Det var jättejobbigt att inte kunna ge henne besked eller svara på frågor.

Kände du att du gjorde nytta?

– Ja, jag kände att jag kanske avlastade personalen på Migrationsverket lite och kanske också att de nyanlända fick hjälp lite snabbare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".