Eric Ericson på Gåvobutiken bär in skänkta saker. Foto: Malin Rimfors
1 av 2
Eric Ericson på Gåvobutiken bär in skänkta saker. Foto: Malin Rimfors
Håkan och Rune passar på att skänka saker till asylsökande under mellandagarna. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 2
Håkan och Rune passar på att skänka saker till asylsökande under mellandagarna. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

En bakvänd mellandagsrea

Eric: "Man mår nästan illa av överflödet"
1:20 min

I Hammenhög servar den ideellt drivna Gåvobutiken tusentals flyktingar från hela Österlen med skänkta kläder och möbler. Nu i jul håller de dock stängt - med undantag för "mellandagsrean".

Mellandagsrean på Gåvobutiken handlar inte om nedsatta priser och pallar med elektronik som ska krängas, utan snarare om ett extra stort inflöde av saker efter alla julklappar på julafton. Vi är sannolikt många som plötsligt får trångt i garderober och skåp efter att alla julklappar öppnats och därför gör de ett undantag och öppnar.

- Barn får ju mycket nytt och vill kanske lämna ifrån sig gammalt, hoppas Eric Ericson.

De välfyllda hyllorna och lagren i Gåvobutiken vittnar just om ett välfärdssamhälle där många har mer saker än de behöver. Något Eric Ericson får tillfälle att reflektera kring ofta.

- Vilket otroligt överflödssamhälle vi lever i och som vi slösar. Det är nästan så att man mår illa, men det är bra för oss.

Mer saker behövs hela tiden och herrskor råder det ständig brist på. Håkan och Rune Bergman från Gärsnäs är två av dem som passar på att lämna in kassar med skänkta kläder, väskor och skor. Men det är inte ratade julklappar.

- Nej, vi har aldrig firat så lite jul som i år - inga julklappar och ingen julmat. Det här är grejer från lite kompisar, berättar de.

Håkan och Rune har skänkt saker hit förr och driver nu tillsammans med ett tiotal andra språkcafé i Gärsnäs. Medan vi pratar kommer fler in för att skänka leksaker och kläder och det ringer i föreståndare Eric Ericsons telefon. Mellandagsrean verkar framgångsrik på Gåvobutiken.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".