Karin Sjöberg bibliotekarie Hässleholm. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Karin Sjöberg, bibliotekarie i Hässleholm. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Färre lånar böcker digitalt

Besökare: Kommer nog aldrig prova e-bok
1:20 min

Antalet lånade e-böcker minskar i hela norra Skåne och ingen vet varför.

På biblioteket Hässleholm har man haft 41 procent färre utlån 2015 jämfört med 2014. Sedan de började med e-böcker 2009 har antalet lån ökat stadigt men att det nu minskat förbryllar Karin Sjöberg på biblioteket i Hässleholm.

–Vi vet inte vad det beror på men vi har teori om det är för att vi bytt system. Det var lite krångel med det i början, säger hon.

Smidigt på resan

 För att låna en e-bok behöver du ett lånekort och ett program installerat på datorn eller läsplattan dit du laddar ner boken på som en fil. Sedan finns filen kvar på läsplattan tills lånetiden gått ut.

– Vi vill ju att så många som möjligt ska läsa det är ju vårt uppdrag. Men om det är just e-böcker eller vanliga pappersböcker kvittar, säger Karin Sjöberg.

De stora fördelarna med e-böcker är att man kan låna dem hemifrån och att de är smidiga eftersom de inte väger någonting. Det går att ha flera böcker till en och samma läsplatta.

Tekniken imponerar inte

Men av de besökare som jag talar med på biblioteket i Hässleholm är det ingen som har provat på e-böcker.

– Själv har jag aldrig provat och kommer nog aldrig göra det. Jag gillar att läsa men vill då ha känslan av att ha boken i handen, säger boklånaren Karin Lindh.

– Det kan ju vara så att det blev populärt ett tag men att folk upptäckte att det var trevligare att läsa en vanlig pappersbok. Det är möjligt, säger bibliotekarien Karin Sjöberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".