Anders Rooth, budgetrådgivare
Anders Rooth, budgetrådgivare. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Carolina

Så får du slantarna att räcka

3:20 min

Många erbjudanden i reklam inför jul och mellandagsrea. Det är många som vill ta del av dina pengar. I dagens Förmiddag har vi bjudit in budgetrådgivare Anders Rooth för att få tips och råd om privatekonomin.

Du har säkert sett det, reklamen innan jul om fantastiska julklappar som du kan köpa till nära och kära, efter jul är det reklam om mellandagsrean och för att inte tala om alla casinon som lockar med frispel och chans till miljonvinster. Visst kan det vara lockande att nappa på olika erbjudande, något som också kan göra stora hål i plånboken.

Förmiddag med Carolina bjöd in Anders Rooth, som är budgetrådgivare på Kristianstad kommun, för att prata om hur man kan tänka och göra kring sina pengar.

Anders bästa budgettips är spara och planera. Klipp kreditkorten och ta inte snabblån.

Spara är ett av Anders bästa råd. Det behöver inte vara jättemycket varje månad, men ett regelbundet sparande på till exempel 500 kronor i månaden ger 30.000 kronor på fem år, vilket är ganska mycket pengar.

– Har man inte råd att spara 500 kronor i månaden, då har man inte råd att ta ett nytt kreditkort,

Planering är A och O, när det gäller ekonomi, för att få saker och ting att fungera. Veckohandla eller månadshandla, kanske aktivt se och förändra invanda mönster i sitt dagliga beteende. Planera dina inköp några dagar framåt, gör en inköpslista och håll dig till den.

– Handla det som står på listan, inte det du ser på hyllorna,


Lyssna på budgetrådgivare Anders Rooth i ljudklippet ovan 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista