Resterna av en flygande rislykta. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
1 av 2
Resterna av en flygande rislykta. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Håkan Svensson. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Håkan Svensson har sett sina kossor blöda ur munnen. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Nyårslyktan hotar djuren

Mjölkbonde: De är sylvassa
1:17 min

Flygande ljuslyktor på nyårsafton kan verka vackert och fridfullt men korna riskerar en plågsam död menar lantbrukare.

De senaste åren har ljuslyktor av rispapper blivit ett populärt alternativ till nyårsraketer. Men till skillnad från raketerna kan ljuslyktorna färdas långa sträckor och hamna på betesmarker där de kan skada djuren. Mjölkbonden Håkan Svensson i Vittskövle söder om Kristianstad hittar allt oftare rester från ljuslyktor på sina betesmarker.

– Ringarna ligger i gräset och är svåra att se så det finns inget sätt att plocka väck dem, säger han.

Tusenårig tradition i Thailand

 En flygande ljuslykta av rispapper, på thailändska Khom loy, har en brinntid på fem till sju minuter. Och när de brunnit klart störtar de helt enkelt ner till marken igen. Om de landar på betesmark där maskiner kör så hackas stålringarna ner till två centimeter långa taggar som betande djur kan få i sig.

 – De är sylvassa i bägge ändar. När de kommer ner i magen på djuren så gör de en oerhörd skada. Vi har haft djur som vi fått plocka bort på grund av att de har fått i sig vasst, säger Håkan Svensson.

Välj rätt lykta

På lantbrukarnas riksförbund har man länge känt till problemet men hur många djur som dött på grund av rislyktor vet de inte eftersom någon obduktion sällan görs. Marianne Andersson på LRF Skåne uppmanar ändå folk att ta det säkra före det osäkra på nyårsafton.

– Rislampan som sådan är ju vacker och trevligt men det finns två sorter, en som innehåller ståltråd och en som inte gör det. Därför uppmanar vi folk att välja sådana utan ståltråd, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".