Foto: TT /AP
Danmark vill inte bli den nya flyktingdestinationen, tillägger Lars Løkke Rasmussen på presskonferensen där han gav beskedet om att man inför gränskontroller vid gränsen mot Tyskland. Foto: TT /AP

Danmark inför gränskontroller mot Tyskland

"Helt nödvändigt i ljuset av svenskarnas beslut"
0:42 min

Danmark inför gränskontroller mot Tyskland, det beskedet gav den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen på en presskonferens vid lunchtid i dag. Han tillägger att han känner sig tvingad att vidta denna åtgärd efter att Sverige vid midnatt infört id-kontroller. 

– Detta är helt nödvändigt i ljuset av svenskarnas beslut, säger Lars Løkke Rasmussen. 

Från midnatt i natt kontrolleras id-handlingar på alla inresande till Sverige, detta innebär att ingen kan resa in till Sverige från Danmark med tåg, buss eller färja utan att kunna visa upp en giltig identitetshandling.

Till följd av detta inför nu Danmark gränskontroller mot Tyskland. Den danske statsministern förklarar att regeringen känner sig tvingad att införa gränskontroller vid tysk-danska gränsen.

– Vi vill inte återigen se att flyktingar och migranter vandrar på våra motorvägar, säger Lars Løkke Rasmussen under presskonferensen.

Det danska beslutet om gränskontroller har fattats för att upprätthålla ordning och säkerhet i landet, men också för att se till att fler flyktingar inte stannar i Danmark enligt statsministern.

– Danmark vill inte bli den nya flyktingdestinationen, tillägger Lars Løkke Rasmussen.

Men kontrollerna kommer inte vara heltäckande, säger statsministern. Alla kommer alltså inte att kontrolleras vid gränsen, det kommer istället att handla om stickkontroller.

Man inför heller inte id-kontroller eller transportörsansvar som i Sverige.

– Polisen kommer inte att be alla att visa pass (vid tyska gränsen), säger den danske statsministern på presskonferensen.

I första omgången kommer gränskontrollen att pågå i tio dagar, med möjlighet till förlängning. 

Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson välkomnar det danska beslutet om gränskontroller.

– Jag ser positivt på det. Men det borde ha kommit tidigare. Enstor del av våra problem har ju uppstått därför att Danmark fungerat som ett transitland för flyktingar, vilket strider mot Schengen-reglerna. Man har inte velat ta tag i det, men nu gör man det, säger Morgan Johansson till TT.

Han konstaterar att beslutet om gränskontroller är detsamma som Sverige fattade redan i november. Sen återstår det att se om även Danmark inför transportöransvar med id-kontroller för resande till landet.

Morgan Johansson medger att det finns en risk för dominoeffekt, om även Danmark skulle införa transportöransvar med id-kontroller, vilket försvårar möjligheten att söka asyl.

– Det finns en risk för det. Samtidigt vill jag säga att vi gör det här därför att vi vill förebygga en akut situation, där vi inte längre kanta emot asylsökande på ett bra sätt. Sen ska man komma ihåg att situationen inte är densamma i vare sig Danmark eller i de flesta andra EU-länder. Det är trots allt 28 medlemsländer man kan söka asyl i, säger Morgan Johansson.

Men Tysklands regering är kritiska till dagens besked. Sveriges och Danmarks agerande bidrar till att Schengen-samarbetet nu är i gungning, menar de i sin första kommentar efter Danmarks införande av kontroller längs landets södra gräns.

– Schengen är väldigt viktigt, men är nu i fara, säger UD-talesmannen Martin Schäfer i Berlin, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Den fria rörligheten är en viktig princip, något av det största vi åstadkommit (i EU) under senare år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".