Danska polisen kontrollerar trafiken vid Krusa nära Flensburg, Tyskland. Foto: Carsten Rehder/AP
Danska polisen kontrollerar trafiken vid Krusa nära Flensburg, Tyskland. Foto: Carsten Rehder/AP
Danmark/Tyskland

Över 1000 kontroller vid gränsen första dygnet

"Vi patrullerar både de stora och de små vägarna"
2:11 min

Efter ett dygn med tillfälliga gränskontroller mot Tyskland konstaterar danska polisen idag att gränskontrollerna inte orsakat några större trafikproblem och att väntetiderna vid gränsövergångarna varit mycket korta.

– Vi har en lång gräns och patrullerar på både de stora och små vägarna och vi kontrollerar också tågen, säger Palle Linné som arbetar vid gränspolisen i Padborg på Jylland.

Danmark har 15 gränsövergångar mot Tyskland. Två vid färjelägena Rödby och Gedser och 13 gränsövergångar längs en sträcka på sju mil på Jylland. Den danska polisen uppger att man koncentrerar sina resurser på gränsövergångarna Rödby, Gedser och på tre större övergångar på Jylland.

200 danska poliser har avsatts för att sköta gränskontrollerna, även dansk militär kan enligt den danska regeringen sättas in för att hjälpa polisen om behov uppstår.

Hittills uppger den danska polisen att 1 100 personer har kontrollerats varav 18 stycken nekats inresa och avvisats från Danmark. Det handlar om stickprovskontroller och enligt den danska regeringen finns det i nuläget inte några planer på att införa transportörsansvar.

Den tio dagar långa gränskontrollen som infördes igår strider inte mot Schengenreglerna, säger EU-kommissionens talesperson till nyhetsbyrån Ritzau. 

De tillfälliga gränskontrollerna kan enligt det danska regeringsbeslutet förlängas i ytterligare 20 dagar. Flera danska tidningar har kontrollerat hur polisens närvaro har varit vid de mindre gränsövergångarna på Jylland och funnit att de varit helt oövervakade.

Huruvida de danska och svenska gränskontrollerna har haft den bromsande effekt som de danska och svenska regeringarna hoppats på, är för tidigt att säga. Den danska statsministern, Lars Lökke Rasmussen, tror inte att gränskontrollerna vid gränsen mot Tyskland kommer skapa särskilda problem för de resande - men för de resande över Öresund blir det både besvärligt och ett stort bakslag för integrationen i Öresundsregionen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".