Helene Fritzon, Matilda Persson, Filip Hannjö och Pierre Månsson
Helene Fritzon, Matilda Persson, Filip Hannjö och Pierre Månsson. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Helene

Ungdomar ställde politiker mot väggen

Helene: Det tar en timme att gå över torget
6:14 min

Matilda 12 år och Filip 11 år, två unga kommuninvånare, frågade ut kommunpolitikerna Helene Fritzon (S) och Pierre Månsson (L).

Helene Fritzon (S) och Pierre Månsson (L), kommunpolitiker i Kristianstad, blev i dagens Förmiddag med Helene utfrågade av två unga kommuninvånare på 11 respektive 12 år. Det var Filip Hannjö och Matilda Persson, som går på Viby skola, som ställde de båda politikerna mot väggen, med frågor om aktuella ämnen utifrån ungdomars perspektiv.

En ganska enkel fråga var hur de tycker att det är att vara politiker. Vad som är bra och vad som är dåligt.

Pierre Månsson tycker att det är ett fantastiskt roligt arbete. Det kan vara jobbigt, med långa dagar, men han vill inte byta bort det mot någonting annat.

– Att få vara med och påverka Kristianstad, som jag verkligen brinner för och att få hjälpa till i den resan, det är det roligaste jag har gjort i mitt liv,

Helene Fritzon tycker att det viktigaste uppdraget det är att man företräder alla, både de som röstat på henne och de som bor i kommunen. Att lyssna och förstå vilka frågor kommuninvånarna tycker är viktiga och att vara nära sina väljare och medborgare.

– Det tar en timme att gå över torget, för det är så många som vill fråga, eller säga någonting,

En fråga som både Pierre och Helene försökte slingra sig lite från var när Matilda undrade vilket parti de skulle välja om de inte fick välja det parti de tillhör nu.

Pierre Månsson tycker att det nästan är omöjligt att svara på. Han har väldigt svårt att ge ett svar och försöker undvika att svara in i det sista. Helene Fritzon tycker att hon föddes in i sitt parti, med aktiva föräldrar, så den frågan har aldrig funnits för henne överhuvudtaget. 

Matilda och Filip avkräver ett svar, som de båda politikerna motvilligt ger.

Du hör deras svar i ljudklippet ovan

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".