Arne Kristiansen
Arne Kristiansen forskar om missbruk. Foto: Moa Lundgren / Sveriges Radio

Kortare vård ersätter behandling

Forskare: Idag är det kortare och färre typer av behandlingar
1:41 min

Ansvaret för att få hjälp mot missbruk ligger idag mer på missbrukarna själva. Den öppenvård som erbjuds räcker inte alltid för de som är beroende av alkohol eller narkotika. Det säger Arne Kristiansen som är forskare vid Lunds universitet.

Han ser att det är svårt att få akut - och adekvat hjälp.

– Psykiatrin säger – ”du har ju missbruksproblematik” och socialtjänsten säger men du har en psykiatrisk problematik,

– Väldigt många människor som faktiskt söker hjälp och befinner sig i akuta situationer får inte hjälp direkt, utan man ska utreda och utreda, säger Arne Kristiansen.

Det tar för lång tid innan en person som vill ha hjälp får det, säger han.

– Ansvaret för missbruksvården är delat i Sverige - mellan regionen och kommunen. Och den uppdelningen, och att missbruk kan ses som en fråga som är social, psykologisk och medicinsk kan göra att människor hamnar i kläm säger Arne Kristiansen.

– Många av de insatser som idag kallas behandling skulle tidigare knappats kallats behandling, utan snarare stödinsatser, säger han.

– Man kunde få ganska långa behandlingar, vilket visade sig vara viktigt för människor med tungt missbruk. Idag är det färre typer av behandlingar och de är kortare.

Han ser att vården förändrats - både vilken typ av vård som erbjuds och synen på hur man ska hjälpa och vems ansvaret är.

– I dag är det mycket, mycket mer upp till den som missbrukar att få tag på hjälp.

– På 1970 och -80-talet var det socialarbetarna som försökte motivera missbrukarna att gå i behandling, men idag är det nästan tvärtom – att det är missbrukarna som försöker motiverar socialtjänsten att få hjälp.

I en serie nyhetsinslag belyser P4 Kristianstad missbruksvården. Lyssna på tidigare inslag här nedan. Har du egna erfarenheter av missbruksvården som anhörig, klient, eller personal? Maila gärna oss med dina erfarenheter av missbruksvården.


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".