Äldrevård
Bristen på personal är stor. Foto. Hasse Holmberg/TT

Kaos i hemtjänsten

Hemtjänstchef: En del i personalen orkar inte
1:20 min

Det är akut brist på personal inom flera stora välfärdsområden, som skolan och vården.

I hemtjänsten i Perstorps kommun har det varit riktigt tufft den senaste tiden - och man har faktiskt inte kunnat utföra det man ska.

Anders Ivarsson, områdeschef inom hemtjänsten i Perstorp säger att arbetsbelastningen ökat successivt under lång tid:

– Det blir lite mer att göra, och lite mer och till slut blir det så pass mycket att det blir för mycket.

I Perstorp fick man gå över till ett helgschema och lösa det viktigaste, som hygien och mediciner medan service som till exempel städning har fått vänta.

Och den här situationen är inte Perstorp ensam om - i tidningen Dagens Samhälle konstaterar man idag att hela landet har akut brist på personal i välfärden.

Det är akut brist på personal inom flera stora välfärdsområden, som skolan och vården. Det visar SCB:s arbetskraftsbarometer och problemen finns i hela landet.

– Det är brist på utbildade lärare, förskollärare och sjuksköterskor, ja i princip alla yrkesgrupper.

Och i äldreomsorgen ser man den allra största skillnaden mellan tillgång på personal och den efterfrågan som kommer att vara - nu och de närmaste 15 åren.

Och frågan är inte bara bristen också hur den befintliga personalen ska orka, säger Anders Ivarsson, områdeschef inom hemtjänsten i Perstorp

– Det har varit bekymmer med att hitta personal och behålla personal.

– När det är så kämpigt som det är nu så är det en del som tycker att det är för kämpigt, och inte orkar och söker sig till andra arbetsgivare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".