Lagbok: Sveriges Rikes Lag
Lagbok: Sveriges Rikes Lag. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

Fängelse för att ha orsakat ung kvinnas död

En 22-årig man dömdes idag till fängelse för grovt vållande till annans död. Den unga kvinnan hittades död i ett hotellrum på Marina Plaza i Helsingborg den 13 juni förra året. Han döms till fängelse i ett år och fyra månader.

Han ska även betala skadestånd om sammanlagt 171 309 kronor till den avlidna kvinnans anhöriga.

Mannen och den unga kvinnan ska ha inlett en relation och skulle tillbringa natten på hotell. I samband med att de hade sex tog mannen strupgrepp om kvinnans hals men efteråt var kvinnan livlös och hon dödförklarades senare.

Mannen åtalades för misshandel och för grovt vållande till annans död. Helsingborgs tingsrätt friar honom dock då det gäller åtalet för misshandeln eftersom det inte har bevisats att mannen hade uppsåt att skada kvinnan eller försätta henne i medvetslöshet.

Tingsrätten har däremot ansett att det i det här fallet har varit oaktsamt av mannen att ta ett strupgrepp om kvinnans hals på ett sådant sätt att detta har lett till döden. Det samtycke till strypsex som funnits från kvinnan kan inte frita mannen från ansvar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".